Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Moskva proširila popis dužnosnika EU-a kojima je zabranjen dolazak

Rusko ministrstvo vanjskih poslova u petak je, u odgovoru na najnovije sankcije Bruxellesa, priopćilo da je značajno proširilo popis dužnosnika i političara iz Europske unije kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.
Uoči druge obljetnice ruskog napada na Ukrajinu, Vijeće EU-a u petak je usvojilo 13. paket sankcija protiv Moskve, kojim je na popis sankcioniranih dodano još 106 pojedinaca i 88 tvrtki optuženih za pomaganje Moskvi u nabavci oružja ili umiješanost otmice ukrajinske djece, što Moskva odlučno niječe.

– EU nastavlja s bezuspješnim pokušajima jačanja pritiska na Rusiju putem jednostranih restriktivnih mjera. Kao odgovor na te neprijateljske poteze, ruska strana je značajno proširila listu predstavnika europskih institucija i zemalja članica EU-a kojima se brani ulazak na teritorij naše države, priopćilo je ministarstvo.

Na popisu se nalaze predstavnici vojske i policije, komercijalnih organizacija koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini, predstavnici europskih institucija uključenih u progon ruskih dužnosnika i onih koji podržavaju ideju konfiskacije ruske državne imovine.

Ruska lista za odmazdu navodi predstavnike Vijeća Europe, članove parlamenata zemalja članica EU-a, članove Parlamentarne skupštine Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi i članove Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koji sustavno daju agresivne izjave o Rusiji.

EU je dosad uveo 13 paketa sankcija protiv Rusije kojima je ukupno obuhvaćeno više od 2000 pojedinaca i pravnih subjekata.

Njima je zamrznuta imovina, a građanima i tvrtkama iz EU-a zabranjeno im je stavljati sredstva na raspolaganje.

Fizičke osobe dodatno podliježu zabrani putovanja, što uključuje ulazak ili tranzit kroz područja EU.(hrt)