Aktualno OG sada Ogulin

Sanitetska vozila ubuduće neće plaćati cestarinu na autocestama

Kako doznaje OGportal, a po riječima svjedoka s kojima smo razgovarali,  već neko vrijeme vozila saniteta moraju plaćati troškove autoceste prilikom prijevoza pacijenata. Kako takve troškove ne snosi Dom zdravlja pod kojim sanitetska služba djeluje, vozači mogu jedino sami iz vlastitog džepa snositi te troškove, pa stoga izbjegavaju voziti autocestom. Zbog toga se bitno produžuje vrijeme putovanja, a uz to, takav transport je za bolesnike puno naporniji. Posebice kada se radi o težim bolesnicima koji nekoliko puta u tjednu putuju iz Ogulina u Zagreb ili Rijeku i teško podnose transport lošim i zavojitim lokanim prometnicama.

Zanimalo nas  je zbog čega sada vozila saniteta moraju plaćati prometovanje autocestama i namjerava li se ovu loša praksa promijeniti? Upit smo poslali u Ministarstvo zdravstva i odgovor u kojem nismo dobili odgovore zašto je do te problematike uopće došlo, stigao vrlo brzo, a u njemu si lopticu odnosno pitanje  prebacili na Dom zdravlja. U odgovoru stoji:

Hrvatski zavod za hitnu medicinu je dobio očitovanje ravnateljice DZ Ogulin koja tvrdi da plaćaju INA karticama cestarinu i da ne voze lokalnim cestama, stoga predlažemo da se ovaj upit proslijedi DZ Ogulin na koga se upit i odnosi, kako bi njihova ravnateljica direktno demantirala ove navode iz upita.

To smo i učinili. U svom odgovoru ravnateljica ogulinskog Doma zdravlja Zlata Kurelac navodi:
Sukladno dogovoru Ministarstva zdravstva i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, sanitetska vozila ubuduće neće plaćati cestarinu na autocestama. Sva vozila sanitetskog prijevoza, pa tako i vozila Doma zdravlja Ogulin, ovih dana preuzimaju ENC uređaje pomoću kojih će im biti omogućeno korištenje autocesta bez naknade. Inicijativu za rješavanje ovog pitanja na nacionalnoj razini, pokrenula je upravo Karlovačka županija, kao osnivač našeg i ostalih domova zdravlja.”

Dakle, tako će biti ubuduće, što znači da je informacija s početka članka istinita i da su korisnici sanitetskog prijevoza kao i vozači, do sada ili kako se u odgovoru navodi do “ovih dana” bili u nezgodnom položaju. Zbog čega je do toga uopće došlo i čija je to bila odluka nisu nam odgovorili. (fotoilustracija)