Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kolinda Grabar Kitarović otkrila planira li se vratiti u politiku: ‘Uvijek kažem – nikad ne reci nikad’

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je nakon skupa podrške za Ukrajinu u Zagrebu da se u ovom trenutku ne vidi u hrvatskoj politici, ali da ne žali zbog svog predsjedničkog mandata.

“Ne razmišljam u ovom trenutku uopće o politici i ne vidim se u hrvatskoj politici u ovom trenutku barem i ove godine. A što život dalje nosi… Uvijek kažem, nikad ne reci nikad. Ali to ne znači da nešto planiram, nego ne želim da na kraju ispadne da netko kaže da sam lagala”, poručila je Grabar Kitarović nakon skupa.

‘Prošlost se ne može promijeniti’
Istaknula je da politika nikad nije bila njezina posebna ljubav te da više voli ovo što trenutno radi, a to je područje međunarodnih odnosa i geopolitika.

Ipak, ne žali za pet godina koje je provela na Pantovčaku kao predsjednica Republike. “Ne možete nikad žaliti za svojim životom. Prošlost se ne može promijeniti, ali na budućnost uvijek možete utjecati”, smatra Grabar Kitarović koju je s Pantovčaka prije četiri godine ispratio aktualni predsjednik Zoran Milanović.
U superizbornoj godini osim parlamentarnih izbora i izbora za Europski parlament, čekaju nas i predsjednički izbori. Zoran Milanović ušao je u petu, odnosno zadnju godinu svog prvog predsjedničkog mandata, a iako još nije ništa službeno nagovijestio, može se očekivati njegova kandidatura za drugi mandat. Zanimljivo je da se u ovom trenutku nitko nije istaknuo kao mogući protutakdndiat i izazivač na izborima koji bi se trebali održati potkraj 2024. godine.

Bivša predsjednica, s druge strane, u Zagrebu je dala podršku Ukrajini na skupu kojim je obilježena druga godišnjica ruske invazije na tu zemlju i istaknula da joj je ovaj dan posebno emotivan.

“Dvije godine koliko se ti ljudi bore, proživljavam i osobno kroz mnoga prijateljstva koja sam stekla. Imam aplikacije na mobitelu, znam i pratim svaki put kad je uzbuna. Netko je izračunao da su Ukrajinci otprilike 3000-4000 sati u gradovima proveli u podrumima i skloništima u ove dvije godine. To je nekoliko mjeseci izgubljenog života, izgubljena mladost”, naglasila je.

Prisjetila se rata u Hrvatskoj i koliko je on ostavio posljedica na stanovništvo.
“Kod nas imao transgeneracijsku traumu koja se prenosi s roditelja, pa čak djedova i baka, na djecu koja nikad nisu doživjela rat, a proživljavaju PTSP. U tom smislu nastojimo pomoći Ukrajincima što god je moguće više s iskustvom koje smo stekli u ratu. Nadamo se da će rat završiti što je moguće prije i da ćemo onda prionuti obrani i ponovnoj izgradnji Ukrajine i procesu ponovne pomirbe i reintegracije”, dodaje.

Komentirajući pitanje mogućeg kraja rata, smatra da o pregovorima moraju odlučiti sami Ukrajinci, ali i podsjetila a se svaki rat završava pregovorima za stolom. Kad bi se to moglo dogoditi, ipak, ne može predvidjeti.

“Imamo situaciju da crta bojišnice stoji. To može potrajati i duže vrijeme jer Ukrajinci nemaju tu vrstu i količinu oružja koja bi bila potrebna da probiju ruske obrambene linije na kojima su se utvrdili. Ukrajina se, naravno, ne može stati boriti jer ako se to dogodi, sutra je ne bi bilo. Ali ako se Rusija stane boriti, imat ćemo mir”, smatra.

Na skupu podrške okupila se i zagrebačka vlast na čelu sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, te kolegicama iz stranke Možemo Sandrom Benčić i Ivanom Kekin. A uz bivšu predsjednicu, bili su tu i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, aktualni ministar branitelja Tomo Medved te predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić. (rtl)