Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Gore kuće u australskim požarima, toplinski val tek slijedi

Šumski požari koji već nekoliko dana bukte u australskoj saveznoj državi Victoria gutaju kuće, priopćile su vlasti u nedjelju, upozoravajući da bi “ekstremna” vrućina najavljena za drugi dio tjedna mogla dodatno raspiriti šumske požare.

Premijerka Victorije Jacinta Allan potvrdila je da je šest domova uništeno, dodajući da su to za obitelji “vrlo teške vijesti.

Osim materijalne štete, stradala je stoka, a više od 2.000 ljudi prisiljeno je napustiti gradove na zapadu i uputiti se u grad Ballarat, 95 km zapadno od glavnog grada Victorije Melbournea.

Australija se bori s vremenskim fenomenom El Ninom, koji se obično povezuje s ekstremnim pojavama kao što su šumski požari, cikloni i suše.

Više od 15 šumskih požara gorjelo je u nedjelju u Victoriji. Najozbiljniji požar, rangiran kao druga najveća opasnost, buktio je u blizini nekoliko udaljenih gradova, priopćilo je državno tijelo za hitne slučajeve.

Allan je rekla da postoji “zabrinutost oko vremenskih prilika ovaj tjedan, posebno od srijede do četvrtka”.

– Ono što već znamo je da su pokazatelji u ekstremnom rasponu, rekla je, dodajući da će se nadležne službe sastati u nedjelju kako bi planirale aktivnosti za sljedeći tjedan.

Oko 1000 vatrogasaca uz podršku više od 50 zrakoplova bori se s požarima. (hrt)