Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ukrajinu u nadolazećim mjesecima čekaju još teža vremena

Ukrajinske su snage spremne odgovoriti na ofenzivu koju Rusija planira pokrenuti u svibnju, rekao je jučer predsjednik Zelenski pred novinarima u Kijevu. Objavio je i da bi se na proljeće u Švicarskoj trebao održati mirovni sastanak na vrhu, na kojem će se raspravljati o uvjetima završetka rata.
Dvadesetak europskih čelinika okupiti će se u Parizu u ponedjeljak kako bi poslali poruku ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu o europskoj odlučnosti po pitanju Ukrajine i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija pobijediti u ratu koji ulazi u treću godinu, izjavila je Francuska.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje europske kolege u Elizejsku palaču na sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko tjedana

– Želimo poslati Putinu vrlo jasnu poruku da neće pobijediti u Ukrajini, rekao je predsjednički savjetnik novinarima na brifingu.

– Naš cilj je srušiti tu ideju gdje on vjeruje da će na neki način pobijediti.
Posjet njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock ukrajinskom crnomorskom gradu Mikolajevu prekinut je iz sigurnosnih razloga.

Obilazak pogona za pročišćavanje voda koji financira Njemačka, pratila je ruska bespilotna letjelica.

Ministrica i njezina pratnja u oklopnim su vozilima napustili to područje.

Ruska je vojska potom izvela zračni napad na Mikolajev. Annalene Baerbock sigurno se vratila u Njemačku.
Ukrajinu u nadolazećim mjesecima čekaju vrlo teška vremena, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski povodom druge obljetnice početka ruske invazije na tu zemlju. Tvrdi da Rusija priprema veliku ofenzivu za kraj svibnja ili početak ljeta no i da se Ukrajinci spremaju za borbu.

Upozorava na golem problem nedostatka oružja i streljiva s kojim se već sada suočavaju i što se odražava na samoj bojišnici. Ruske snage oslobodile su prošlog vikenda grad Avdiivku važno ukrajisko uporište još od 2014.

Zelenski tvrdi da je u dvije godine rata poginula 31 tisuća ukrajinskih vojnika.

– Bit će nam teško u ožujku i travnju. Proći ćemo razdoblje različitih valova: političkih, financijskih… i raznih pritisaka. Rusija priprema protuofenzivu početkom ljeta ili potkraj svibnja, no i mi ćemo se pripremati za njihovu bitku…Da smo imali američke Patriote, Rusi ne bi došli do nas. Povukli bi se. Dva-tri Patriota promijenila bi situaciju iz temelja, poručio je ukrajinski predsjednik.