Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Postpotresna izgradnja postala sjajan poligon za izvlačenje novaca

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović reagirao je u utorak na medijske napise povezane s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek o sumnjivom trošenju novaca i namještanju natječaja te je izjavio kako je riječ o dodatnom argumentu za provedbu ozbiljnih istraga u njenom ministarstvu kao i za preispitivanje bezrezervne podrške koju joj pruža premijer Plenković.

„Ovakve informacije koje na kapaljku dopiru u javnost još jednom potvrđuju koliko je Lex AP poguban. Bez slobode medija ne bismo bili u prilici saznati o kakvim se sve marifetlucima radi kada je riječ o državnoj upravi, najvišim organima vlasti i načinu na koji se troše novci. U ovom slučaju postoji dodatni moralni razlog da budemo ojađeni ukoliko je istina da se novac koji je namijenjen za obnovu, a kojeg smo solidarno dobili od Europe, nenamjenski troši i da se pogoduje nekima, to je dodatni uteg na kriminalno ponašanje kojeg vidimo posvuda“, ocijenio je Vidović.

Nadodao je da u javnom poslu ne postoje „obitelj i prijatelji“ te se ne može nekoga tko čini nešto nezakonito braniti „jer je moj“. Kaže kako se ministricu ne treba smatrati unaprijed krivom, ali da svakako postoji razina političke odgovornosti, a istraga će pokazati postoji li i krivična odgovornost nje ili ljudi oko nje.

Istaknuo je kako su postpotresna izgradnja i popravci postali sjajan medij za izvlačenje novaca i napumpavanje cijena za što smatra da je odgovorna državna vlast.

„Ovakav način upravljanja javnim novcem i novcem kojeg smo dobili iz EU fondova predstavlja još jedan razlog da se napokon nešto učini, a izbori i kemijska olovka u rukama mogu dobar dio ovih problema riješiti“, zaključio je Vidović, u priopćenju koje smo primili.