Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

HUBOL ogorčen Beroševom samohvalom na Hrvatski dan liječnika

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u srijedu je uputila otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu, navodeći ogorčenost njegovom samohvalom reformom, u situaciji kadrovske devastacije javnoga zdravstva iz kojega su lani u inozemstvo otišla 154 liječnika.

– Vi kao da živite u nekom Lalalandu gdje je sve predivno, reforme se odvijaju iznimno uspješno, zaposlenici su blaženi i vječno nasmiješeni, radna sredina iznimno ugodna, ishodi liječenja na najvišem svjetskom nivou, a liječnici i liječenje pacijentima dostupni u hipu i na svakom koraku, navodi HUBOL u reakciji na Beroševo pismo upućeno na Hrvatski dan liječnika, 26. veljače.

Ministra koji se prije dva dana pohvalio “sveobuhvatnom reformom zdravstvenog sustava na organizacijskom, financijskom, ali i na kadrovskom planu” HUBOL poziva da se probudi i na kraju mandata siđe s oblaka samohvale jer realna slika u bolnicama izgleda znatno drugačije od “slikovnice iz njegova pisma”.

Smatraju da je na Hrvatski dan liječnika ministar, umjesto samohvale, trebao progovoriti o manjku zdravstvenog osoblja jer nedostaje oko dvije tisuće bolničkih liječnika, 400-tinjak liječnika u primarnoj zaštiti, kao i oko četiri tisuće sestara.

Kao primjere kadrovske devastacije nabrajaju da su bolnice u Virovitici i Zaboku ostale na jednom citologu i jednom patologu, a ona u Čakovcu na jednom hematologu. Klinika za dječje bolesti Zagreb i KB Sveti Duh imaju samo jednog mikrobiologa. Dubrovnik je ostao bez zadnjeg mikrobiologa, a karlovačka bolnica nema nijednog patologa.

Potrebni sistemski potezi zbog lošeg upravljanja

– Na nedavnom natječaju za šest specijalizacija za hitnu medicinu na Rebru javilo se samo dvoje kandidata, navodi HUBOL, pitajući ministra zašto šuti o tome da se na brojne natječaje nitko ne javlja.
Ogorčeni lošim upravljanjem, ističu neadekvatne vremensko-kadrovske normative, kao i da HZZO i dalje određuje nerealno niske cijene usluga koje rezultiraju vječnim gubicima, a akreditiranje bolnica i funkcionalno spajanje ostalo je tek mrtvo slovo na papiru.

Tu je požar, ministre, u kadrovima, upravljanju ljudima, procesima i ustanovama, u uvjetima rada. Lako je trošiti javna sredstva na opremu i nove zgrade, ali dok liječnici odlaze, ta ulaganja nemaju stvarnu vrijednost, poručuje HUBOL.

Aktualno povećanje plaće liječnicima, upozoravaju, bez drugih sistemskih poteza i mjera, neće zaustaviti urušavanje javnog zdravstvenog sustava.

Hrvatski liječnici kažu da su na kraju ministrova mandata razočarani jer se nastavlja trend urušavanja javnog zdravstvenog sustava i sve slabije dostupnosti zdravstvene skrbi.

– Vi, ministre, ne da ga niste zaustavili ili preokrenuli, već ga niste niti usporili. Stoga, svaka je samohvala s vaše strane potpuno promašena i oslikava tek žalostan završetak jednog mandata koji nažalost nećemo moći zaboraviti. Spavate li mirno, Vili Berošu?, pita HUBOL ministra na kraju otvorenog pisma. (hrt)