Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ukrajinska vojska povukla se iz dva sela u blizini Avdiivke

Dok Zapad raspravlja o slanju vojnika i pomoći, ukrajinska vojska objavila je da se povukla iz još dva sela zapadno od nedavno okupirane Avdiivke. Ukrajinci kažu da su utvrdili nove obrambene položaje na kojima će pokušati zaustaviti nalet ruskih vojnika. Rusija je tijekom noći ponovo napala dronovima. Ukrajinska protuzračna obrana navodi da je uništila 10 letjelica.
Ukrajinska vojska priopćila je da se povukla iz još dva sela u blizini Avdiivke, grada na istoku zemlje koji su zauzele ruske snage, te tako izgubila još teritorija, dok su zalihe pomoći koja je stigla od zapadnih saveznika sve manje.

Visoki zapovjednik rekao je da su postrojbe učvrstile nove obrambene položaje zapadno od Avdiivke, a glasnogovornik ukrajinske vojske Dmitro Lihovij rekao je da su se postrojbe povukle iz Sjevjerne i Stepove, dan nakon što je Kijev objavio da je napustio selo Lastočkine.

– Naše su se snage povukle iz malih sela Sjevjerne i Stepove… Teške borbe za Sjevjerne vodile su se jučer navečer i u noći, rekao je Lihovij dodavši da je Rusija pretrpjela znatne gubitke u toj bitci.

Ukrajina se povlači na položaje u ravnini s ostatkom istočne bojišnice, na teren pogodniji za obranu, rekao je Lihovij.

Sela Sjeverne i Stepove prije invazije imala su ukupno manje od stotinu stanovnika.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je zauzelo Sjevjerne dvije godine i tri dana nakon početka ruske invazije na susjednu zemlju, koju Kremlj naziva “posebnom vojnom operacijom”.

Ministarstvo je priopćilo da su njihove postrojbe “okupirale još linija i položaja” te pogodile ukrajinske vojnike i opremu u blizini još tri naselja.

Reuters nije mogao dobiti neovisnu provjeru tih tvrdnji dviju strana. (hrt)