Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Europski parlament zabranio ulaz lobistima američke internetske trgovine Amazon

Odluku o zabrani pristupa donijeli su “kvestori”, interno tijelo za upravna i financijska pitanja zastupnika EP-a

Europski parlament objavio je u srijedu da je odlučio do daljnjeg poništiti pristupne bedževe lobista američke internetske trgovine Amazon.

“Četrnaest dugoročnih pristupnih bedževa za predstavnike Amazona bit će opozvano i do daljnjeg neće se izdavati novi pristupni bedževi”, stoji u priopćenju Europskog parlamenta.

EP je donio odluku o opozivu bedževa “zbog opetovanog odbijanja Amazona da sudjeluje u raspravama o radnim uvjetima i temeljnim pravima radnika u skladištima tvrtke diljem Europe“, dodaje se.

Internetski portal EUobserver izvijestio je da su zabranu zatražili čelnici parlamentarnih frakcija socijalista i demokrata, zelenih, ljevice i stranke “Obnovi Europu”, a inicijativu je u kratkom roku poduprlo i 30 organizacija civilnog društva i sindikata.

Odluku o zabrani pristupa donijeli su “kvestori”, interno tijelo za upravna i financijska pitanja zastupnika EP-a, a može biti izmijenjena “ako Amazon pokaže da je spreman surađivati, posebno na zahtjev odbora za zapošljavanje”, citira EUobserver predsjedatelja odbora Dragu Pislarua iz “Obnovi Europu”.

Amazon je u Europskom parlamentu registrirao 14 lobista.

Zastupnici su zatražili pomoć kvestora i 2017. godine, izborivši zabranu ulaza u EP za lobiste američkog Monsanta nakon što se kompanija oglušila na poziv odbora za poljoprivredu i okoliš na raspravu o herbicida glifosata, podsjeća EUobserver. (Hina, jutarnji.hr)