Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U akciji EPPO-a zbog porezne prijevare uhićeno 14 osoba

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Münchenu i Kölnu pokrenuo je postupak protiv osumnjičene kriminalne organizacije za koju se vjeruje da je organizirala veliku prijevaru PDV-a u iznosu od 195 milijuna eura prodajom pametnih telefona, malih elektroničkih uređaja i zaštitnih maski za lice. Provedeno je više od 180 pretraga i uhićeno 14 osoba u 17 zemalja.

U okviru operacije kodnog naziva Midas jučer je obavljeno više od 180 pretraga u Albaniji, Austriji, Cipru, Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Za to je bilo angažirano preko 680 policijskih službenika i poreznih istražitelja.

Tijekom pretresa policija je zaplijenila velike količine pametnih telefona u vrijednosti većoj od 15,3 milijuna eura, kao i jahtu u vrijednosti od 3 milijuna eura te 1,2 milijuna eura u gotovini i kriptovaluti. Zaplijenjeno je nekoliko automobila, uključujući Rolls-Royce, BMW i Range Rover. Nakit, luksuzni satovi i 2,5 kg zlata također su pronađeni u kućama osumnjičenih.

Istraga je otkrila da su osumnjičeni organizatori prijevare s PDV-om stvorili složen kriminalni ekosustav koji im je omogućio da prevare do 195 milijuna eura kroz nekoliko kriminalnih shema.

Navodno je od 2017. godine jedna njemačka tvrtka vodila različite sheme prijevare PDV-a koje uključuju trgovinu malom elektroničkom robom, uključujući pametne telefone. Doznaje se da su osumnjičenici koristili lažne lance nestalih trgovaca, koji bi nestali bez izvršenja poreznih obveza.

Vjeruje se da su 2020. isti organizatori ušli na tržište zaštitnih maski za lice. Tijekom pandemije COVID-19 zaštitne maske za lice bile su vrlo tražene; smatra se da ih je tvrtka kojom upravljaju osumnjičenici kupila od nestalog trgovca i kanalizirala kroz nekoliko tampon tvrtki kako bi prikrila njihovo konačno odredište. Na papiru, njihova je tvrtka bila sa sjedištem u Hong Kongu, ali su maske za lice zapravo bile u skladištu u Njemačkoj i tamo su ostale sve dok ih njemačko savezno ministarstvo zdravstva nije kupilo od tvrtke koja se navodno nalazi u Hong Kongu. Prema istrazi, niti tvrtka na početku opskrbnog lanca, niti tvrtka sa sjedištem u Hong Kongu, ministarstvu nisu vratile PDV koji su primile prodajom zaštitnih maski.

Uhićenja su rezultat posebnih istražnih mjera koje su provele brojne njemačke porezne istražne službe u Berlinu, Bielefeldu, Cottbusu, Münsteru i Nürnbergu. Ovaj opsežni pothvat također je računao na potporu Eurojusta i Europola, te nekoliko nacionalnih agencija za provođenje zakona. U Njemačkoj su to uključivali sjedište policije (Polizeipräsidium) iz Nordhessena i Brandenburga, kao i državne urede kriminalističke policije (Landeskriminalamt) iz Brandenburga i Berlina.

EPPO je neovisni ured javnog tužiteljstva Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i donošenje presuda protiv financijskih interesa EU-a.