Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sindikat “Preporod” organizira prosvjed “Mijenjajte koeficijente”

Sindikat Preporod i tri nastavničke grupe najavile su u četvrtak da će se danas održati novi prosvjed pod nazivom “Mijenjajte koeficijente”. Prosvjed će se održati na Europskom trgu zbog nezadovoljstva uredbama o koeficijentima koje je donijela Vlada.

Sindikati državnih i javnih službi i ministar Marin Piletić potpisali su jučer u Vladi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za zaposlenike u javnim službama i izmjene i dopune Kolektivnog ugovora (KU) za državne službenike i namještenike. Iako su na potpisivanje stigli i predstavnici sindikata Preporod, kažu, temeljni kolektivni ugovor i koeficijenti dvije su odvojene priče. Poručili su da od današnjeg prosvjeda ne odustaju.

– Prosvjed će biti pod naslovom ‘Mijenjajte koeficijente’ jer se pokušava stvoriti predodžba da se koeficijenti ne mogu mijenjati, da pritisak ne može dati rezultata jer Vlada nije u prilici bilo što mijenjati u dokumentima koje je donijela. To je neistina, rekao je u četvrtak čelnik Preporoda Željko Stipić na konferenciji za novinare. Vlada, dodao je, uredbu samostalno donosi i mijenja, pitanje je imaju li volje da to naprave.

U sindikatu smatraju da “jedino pritiskom” mogu Vladu usmjeriti u tom smjeru. “I smisao našeg subotnjeg prosvjeda je pritisak”, istaknuo je čelnik Preporoda.

U organizaciji prosvjeda, uz Preporod i nastavničke grupe Školska zbornica, 45 minuta i Nastavnici organizirano, neće biti i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji će, kako je rekao Stipić, unatoč tome prisustvovati prosvjedu. Odbacio je nagađanja da se radi o zavadi, pojasnivši da su kolege procijenile da interes za prosvjed njihovih članova nije dovoljno velik, a to proizlazi iz toga što su bolje prošli u redizajniranju uredbe.

Poručio je da će se priča o nezadovoljstvu i dalje razvijati, a kada i na koji način, ovisit će o tome kad će biti raspisani izbori.

– Nećemo ulaziti s akcijom u predizbornu kampanju, nećemo dopustiti da nas ova ili ona stranka koristi za svoje svrhe. Akcija će se stati da bi se onda u nekom trenutku ponovo pokrenula, poručio je Stipić.

Dodao je da će se boriti sve dok koeficijenti svih radnika u školama ne budu pravedni, odnosno dovedeni u suodnos s radnicima u drugim javnim službama. (hrt)