Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U Karlovcu u 75. godini života preminuo Nikola Vuljanić

U Karlovcu je u 75. godini života preminuo Nikola Vuljanić
Bio je jedan od osnivača Hrvatske narodne stranke i Hrvatskih laburista – Stranke rada, saborski zastupnik i europarlamentarac, prenosi Kaportal.
Diplomirao je 1973. godine engleski jezik i jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Do 1981. godine je predavao engleski jezik u Gimnaziji Karlovac i u Srednjoj tekstilnoj školi u Dugoj Resi, a potom i na Višoj tehnološko-kemijskoj školi, čiji je bio i dekan. Od 1983. je predavač na Institutu za tekstil i odjeću Tehnološkog fakulteta u Zagrebu, a od 1985. ravnatelj, voditelj stručnog studija i prodekan za financije. Od osnivanja Veleučilišta u Karlovcu 1997. godine je vanjski suradnik, prorektor za poslovanje te prodekan. Objavio je 1987. godine sveučilišni udžbenik “English for Textile Engineers” i 1994. “Rječnik tekstilno-tehnoloških izraza”.

Bio je 1990. jedan od osnivača Hrvatske narodne stranke u Karlovcu i prvi predsjednik njezinog lokalnog ogranka. U Hrvatskom saboru je bio od 2003. godine do 2008. godine te od 2011. do izbora u Europski parlament 2013. Nakon dvije godine se vratio u Hrvatski sabor. Bio je jedan od osnivača stranke Hrvatski laburisti, koju napušta 2015. nakon poraza na unutarstranačkim izborima i postaje nezavisni zastupnik, navodi među ostalim Kaportal.