Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Osobna, vozačka, zdravstvena… Sve ćemo te dokumente uskoro nositi u mobitelu

EU razvija ‘digitalni novčanik’ kojim će Europljani obavljati sve poslove za koje su do sada bili potrebni ‘papirnati’ dokumenti, a odobrenje koje je taj projekt dobio u Europskom parlamentu prvi je korak u razvoju digitalnog identiteta europskih građana, tumači hrvatska eurozastupnica Romana Jerković.
Jerković je pripremila izvješće koje su zastupnici usvojili na protekloj plenarnoj sjednici u Strasbourgu i u ime Parlamenta vodila pregovore s državama članicama o pravilima za razvoj takve aplikacije. SDP-ova eurozastupnica tumači kako će novi ‘europski digitalni novčani’ omogućiti građanima i poduzećima da se digitalno identificiraju kao što su to do sada činili osobnim i zdravstvenim iskaznicama, putovnicama, vozačkim dozvolama ali i obavljaju online kupovinu kao što sada čine putem svojih računa na Googleu ili Appleu.

‘Smisao je bio da ponudimo građanima nešto što je sigurno za korištenje u virtualnom svijetu’, tumači Jerković.

‘Digitalni novčanici nisu apsolutna novost jer ih imaju Apple i Google. I danas se koriste za pohraniti ‘boarding pass’ i bankovnu karticu za beskontaktno plaćanje’, rekla je Jerković u razgovoru za Hinu. Više na tportalu.