Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Mostaru nestao kip Brucea Leeja

Kip filmske zvijezde i kung fu majstora Brucea Leeja nestao je u noći na nedjelju iz središta Mostara gdje je 2005. godine postavljen kao simbol otpora nepravdama u podijeljenom gradu.

S kamenog postolja u parku Zrinjevac na kojemu piše “Bruce Lee – Tvoj Mostar” nepoznati počinitelji uklonili su kip napravljen od bronce.

Informaciju o nestanku kipa Brucea Leeja su najprije objavili lokalni mediji.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije izvijestili su kako nisu dobili službenu obavijest da je spomenik otuđen, te da je njihova ophodnja poslana kako bi utvrdila sve okolnosti.

Nedaleko od postolja spomenika ostavljena su improvizirana drvena kolica koja su najvjerojatnije počinitelji koristili prigodom uklanjanja kipa.

Kip Brucea Leeja postavljen je 2005. u središnjem mostarskome parku na inicijativu voditelja nevladine udruge ‘Urbani pokret – Mostar’, danas saborskog zastupnika Nine Raspudića i Veselina Gatala.

Kako su objasnili autori zamisli, podizanjem kipa filmskoj zvijezdi i majstoru kung fua nastojali su da Mostar postane svjetski prepoznatljiv po posve drugim motivima osim rata i razaranja, te da bude simbol otpora svim nepravdama.

O postavljanju toga kipa 2005. godine izvijestili su brojni svjetski mediji navodeći da bi mogao biti simbol ujedinjenja u ratu podijeljenog grada. (hrt)