Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusi ‘melju‘ Ukrajince, sela padaju jedno za drugim, Sirski gubi živce i napada zapovjednike!

Ruski napredak dolazi u trenutku kada je Ukrajina suočena s velikim nedostatkom oružja

Niz brzih ruskih napredovanja doveo je u pitanje novu liniju obrane Ukrajine uspostavljenu nakon njihovog povlačenja iz ključnog grada Avdiivke i budi strahove o taktici Kijeva i stanju na prvim crtama, piše CNN.

Ukrajina je 17. veljače najavila povlačenje iz Avdiivke na niz položaja zapadno od grada. Ipak, tri manja sela od tada su pala u ruke ruskih snaga, a Kijev inzistira da ih nikada nisu ni namjeravali braniti.

Ali obrambena linija na koju je izjavila da će se osloniti – tri sela dalje na zapadu – od tada se našla pod teškim ruskim napadom, a proruski izvori tvrde da je Moskva djelomično okupirala sva tri naselja. Ukrajina te tvrdnje negira.

Ruski napredak dolazi u trenutku kada je Ukrajina suočena s velikim nedostatkom oružja, što stvara egzistencijalni problem za vojnike na prvoj liniji koji moraju streljivo koristiti u puno manjoj mjeri i pitanje je koliko dugo mogu izdržati ruski pritisak.

U još jednom znaku rastućeg osjećaja nelagode, novi zapovjednik ukrajinske vojske, general pukovnik Oleksandr Sirski, dva je puta u proteklom tjednu prekorio svoje podređene časnike zbog lošeg učinka na ovoj ključnoj liniji bojišnice.

Sirski je u četvrtak kritizirao ‘određene nedostatke‘ i ‘pogrešne procjene‘ zapovjednika na prvim crtama u Avdiivki ‘što je izravno utjecalo na održivost obrane u određenim područjima‘.

U subotu se vratio na temu neadekvatnog osoblja, sugerirajući da je smijenio neke časnike koji ‘nisu bili svjesni situacije‘ i ‘izravno ugrožavaju živote i zdravlje podređenih.‘

Sirski je postao vojni zapovjednik prije tri tjedna, nakon što je njegov vrlo popularni prethodnik, Valerij Zalužnji, smijenjen nakon višemjesečnih napetosti s predsjednikom Zelenskim.

Sirski je naslijedio bojno polje na kojem Rusija napreduje, a brutalna žestina napada koristi nedostatke u zapadnoj pomoći, municiji i ljudstvu za Ukrajinu.

Pesimizam na istočnom frontu
Ruski napad na novu ukrajinsku obrambenu crtu oko Avdiivke značajan je ne zbog vrijednosti samih sićušnih sela – koja sadrže u najboljem slučaju desetke stanovnika koji su tamo uopće ostali i uništenih zgrada – već zato što sugeriraju da su ukrajinski dužnosnici neadekvatno planirali povlačenje iz Avdiivke i da su od tada bili nesposoban zaustaviti napredovanje Rusije.
Više ukrajinskih vojnika izrazilo je za CNN pesimizam o značaju povlačenja i kasnijoj obrani kao najava za tjedne koji dolaze. Mnogi su tražili da ih se ne citira kada su govorili o ovoj temi.

Jedan vojnik specijalnih postrojbi rekao je za CNN:

  • Ne radi se toliko o ruskom zamahu, već više o tome da smo mi loše pripremljeni da ih zadržimo. Nemamo dobro pripremljene pozicije, stalno se kotrljamo i vraćamo.

Drugi časnik na liniji bojišnice pod pritiskom je rekao:

  • Možemo osjetiti rusku nadmoć u ljudstvu, topništvu i oklopnim vozilima. Malo po malo idu naprijed. Ovdje nemamo mnogo opcija. Povucite se ili samo pričekajte dok ne budemo… Koliko god to tužno zvučalo, dok svi ne poginemo. Bez oružja… to nije rat u kojem se možete boriti mačem.
    Ukrajinski gubici obično su obavijeni velom tajne, unatoč tome što je predsjednik Zelenski prošlog vikenda rekao da je 31.000 vojnika umrlo od početka ruske invazije. Ipak, u jednoj traumatološkoj jedinici u blizini prve crte bojišnice na istoku, zabrinuti liječnik pokazao je CNN-u kutiju s izvješćima o ozljedama koje su se brojale u stotinama u samo 20 dana veljače.

Snimke dronom iz sela Orlivka, žarišta trenutnog ruskog napada, pokazuju većinu zgrada u ruševinama i goleme kratere vjerojatno od ruskih zračnih napada na ravnom terenu uz rijeku. Oko druga dva sela u blizini Avdiivke, Tonenke i Berdiči, nastavili su se žestoki sukobi. CNN je u subotu čuo intenzivne eksplozije i pucnjavu iz strojnica u blizini Berdičija.

Vojnici s kojima je razgovarano preko istočne crte bojišnice također su izrazili veliki pesimizam u pogledu nadolazećeg proljeća ako zapadna pomoć hitno ne bude dostavljena. Kombinacija opadanja ukrajinskog morala i opskrbe te moskovskih snaga koje izgledaju kao da dobivaju na zamahu označava ključni trenutak u sukobu.

Na snimkama iz regije Avdiivka iz ukrajinske 47. mehanizirane brigade, ruski oklopni transporter juri prema ukrajinskim položajima i zaustavlja se na par sekundi kako bi desetak vojnika izašlo i sklonilo se u obližnji prolaz.

Dvije ukrajinske jurišne bespilotne letjelice onesposobile su vozilo, a oklopno vozilo Bradley koje je isporučio SAD približava se izloženoj skupini. Zatim se vidi kako puca na Ruse montiranim bacačem granata.
Drugi video izvan sela Berdiči prikazuje više od 30 mrtvih ruskih vojnika iza oštećenog oklopnog vozila. CNN nije uspio potvrditi lokaciju nijednog videa.

Ipak, unatoč zapanjujućim žrtvama i nesofisticiranoj taktici, ruski napadi i dalje traju. (P.T., jutarnji.hr)