Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Švedska sudjeluje u vježbama NATO-a, članstvo je pitanje trenutka

Švedske oružane snage pridružile su se NATO-u na vježbama u ponedjeljak, združujući sa savezom svoje postrojbe, helikoptere i borbene zrakoplove dok savez provodi svoje najveće vojne vježbe od kraja hladnog rata.

Švedska je spremna za pridruženje NATO-u, vjerojatno za nekoliko dana, nakon što je prošli tjedan dobila konačnu i ključnu potvrdu ostalih članica.

Vježbe, u kojima sudjeluje više od 20.000 vojnika iz više od deset zemalja, održavaju se na dalekom sjeveru, čija je slika znatno promijenjena pristupanjem Švedske i Finske savezu, koje su okrenule leđa dugoj povijesti nesvrstanosti nakon ruskog napada na Ukrajinu prije dvije godine.

U Bodoeu na sjeveru Norveške, američki i norveški zrakoplovi F-35 pridružili su se finskim F-18 i švedskim borbenim zrakoplovima Gripen u niskom preletu iznad vojne baze Kamp Bodin, u sklopu prvog testa zajedničkog središta nordijskih zračnih operacija, ključnog dijela vojne vježbe.

“Novost je da se pokušavamo još više integrirati, što je omogućeno nedavnim članstvom Finske i skorim švedskim članstvom u NATO-u”, rekao je general-bojnik Rolf Folland, zapovjednik norveških zračnih snaga i čelnik novog središta.

“Tada će biti uklonjena i posljednja zapreka za potpunu integraciju što će nam omogućiti da djelujemo kao jedinstvena zračna sila, u miru, krizama i ratu.”

Više od 300 časnika i stručnjaka radi na koordinaciji i kontroli zrakoplova koji sudjeluju u vježbama, od kojih oko polovica privremeno djeluje iz Kampa Bodin.

Vježbe na krajnjem sjeveru Norveške, Švedske i Finske dio su sveobuhvatnih savezničkih vježbi Steadfast Defender 2024.

Oko 90.000 vojnika trebalo bi se pridružiti širim NATO vježbama koje će trajati do svibnja, a koje uključuju više od 50 brodova, kao i avione, tenkove i druga oklopna vozila.

Švedska, Norveška, Finska i Danska složile su se prošle godine započeti stvaranje jedinstvene nordijske protuzračne obrane s ciljem suprotstavljanja rastućoj prijetnji iz Rusije.

Integracija nordijskih zračnih snaga stvorit će regionalnu flotu od oko 250 lovaca, jednaku onoj vojne sile poput Britanije, stvarajući tako pravi učinak odvraćanja potencijalnih napada.

Švedske oružane snage mogle bi pridružiti NATO-u i prije kraja vježbi koje su u tijeku.

“Imam bocu šampanjca spremnu za pucanje čim se članstvo odobri”, rekao je zapovjednik norveških zračnih snaga Rolf Folland.

Mađarski parlament odobrio je prošli tjedan pristupanje Švedske NATO-u i tako uklonio posljednju prepreku u povijesnom koraku te nordijske zemlje nakon desetljeća neutralnosti. Formalno pristupanje završava polaganjem pristupne dokumentacije u Washingtonu.

Finska je postala članica NATO-a prošle godine, ali Švedska je bila u čekaonici jer su Turska i Mađarska, zemlje koje održavaju bolje odnose s Rusijom nego ostale članice NATO-a predvođene Sjedinjenim Državama, imale prigovore.

Pristupanje Švedske, koja nije bila u ratu od 1814., kao i Finske najznačajnije je proširenje NATO-a od njegovog približavanja istočnoj Europi 1990-ih. (Hina, N1)