Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Držao ropkinju u Zagrebu pa je tjerao na prostituciju: Razbio joj mobitel i fizički je zlostavljao

Zagrebačka policija prijavila je 44-godišnjaka koji je prisiljavao 38-godišnjakinju na pružanje spolnih usluga za novac, iskoristivši pritom žrtvino psihosocijalno stanje, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

Sumnja se da je 44-godišnjak, nakon što je u rujnu 2023. upoznao 38-godišnjakinju na području Borovja, iskoristio njeno psihosocijalno stanje, neimaštinu i nezaposlenost te je pozvao da dođe živjeti s njim u zajedničko kućanstvo na području Peščenice.

PUZ navodi da je 44-godišnjak potom ušao s 38-godišnjakinjom u intimnu vezu te je od listopada 2023. do ožujka ove godine putem oglasa pronalazio potencijalne korisnike spolnih usluga pa ih upućivao oštećenoj na adresu stanovanja, a na kojoj je prethodno dogovorio pružanje spolnih usluga uz novčanu naknadu.

Pritom je, ističe PUZ, prijetnjama, nasiljem i fizičkim zlostavljanjem, kao i zaključavanjem u kuću, prisiljavao 38-godišnjakinju na pružanje spolnih usluga uz novčanu naknadu, a što je ona iz straha za svoj život i radila.

PUZ: Uspostavio odnos sličan ropstvu
Na takav je način osumnjičeni nad oštećenom uspostavio odnos sličan ropstvu, naglašava PUZ.

U policiji navode da je 44-godišnjak krajem veljače, doznavši o mogućnosti da oštećena zatraži pomoć, nasrnuo na nju te joj razbio mobitel, a SIM karticu bacio. Uz to, sumnjiči se i za nastavak fizičkog zlostavljanja i verbalne prijetnje te je ona o svemu izvijestila policiju iskoristivši trenutak nepažnje osumnjičenog.
Nakon što je 38-godišnjakinja identificirana kao žrtva kaznenog djela trgovanja ljudima, policijski službenici upoznali su je sa pravima te joj je ponuđena adekvatna zaštita, smještaj, psihološka i druga stručna pomoć i potpora kako od strane policije tako i od tijela, organizacija ili ustanova za pomoć žrtvama kaznenih djela.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave dostavljeno Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu. (24sata)