Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Hutisti balističkom raketom pogodili američki teretni brod

Tri člana posade nestala su s broda za rasuti teret “True Confidence” koji plovi pod zastavom Barbadosa, a četiri su teško ozlijeđena nakon što je brod oštećen u napadu u srijedu, izvijestio je Reuters. OSINT kanali izvijestili su kako je brod u američkom vlasništvu.

Britanska nadzorna agencija izvijestila je ranije da je trgovački brod oštećen u napadu južno od Jemena i da koalicijske snage sudjeluju u akciji spašavanja posade. Vlasnik broda rekao je da ga je pogodio projektil za koji se pretpostavlja da je došao od jemenskih hutista.

Izvor je za Reuters, pod uvjetom anonimnosti, rekao da se čini da je plovilo napušteno.

Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) objavila je da je primila izvješće o incidentu 54 nautičke milje jugozapadno od jemenskog lučkog grada Adena. Rečeno je da vlasti istražuju incident, ali nisu dali dodatne detalje.

Dužnosnik američke obrane rekao je da se vidio dim kako dolazi iz “True Confidencea”. Dužnosnik, koji je odbio biti imenovan, rekao je Reutersu da je u moru u blizini broda viđen i čamac za spašavanje.

  • “True Confidence”, teretni brod pod zastavom Barbadosa i u vlasništvu SAD-a koji je prolazio kroz Adenski zaljev ranije je pogođen s najmanje jednom protubrodskom balističkom raketom; brod je navodno pretrpio ozbiljnu štetu te je nekoliko članova posade ozlijeđeno te sada postoji opasnost od potonuća, brodovi američke i koalicijske mornarice na licu mjesta pokušavaju spasiti preostalu posadu s broda koja je sada u čamcima za spašavanje, izvijestio je OSINTDefender.

Prema američkim dužnosnicima, najmanje tri mornara su nestala, a četiri su teško ranjena nakon napada hutista protubrodskim balističkim projektilima u Adenskom zaljevu na teretni brod.
Središnje zapovjedništvo SAD-a objavilo je da su presreli protubrodski balistički projektil i tri jednosmjerne “samoubilačke” bespilotne letjelice koje su pokušavale gađati USS Carney (DDG-64) iznad južnog Crvenog mora u kasnim večernjim satima u utorak.

Američke snage su odgovorile zračnim napadom na lansirna mjesta gdje su uništene tri protubrodske rakete i tri jednosmjerne površinske bespilotne letjelice u zapadnom Jemenu, za koje se vjerovalo da predstavljaju neposrednu prijetnju međunarodnoj plovidbi i brodovima koalicijske mornarice u regiji. (B.B.B./HRT/Reuters)