Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kažnjene zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura

Državni inspektorat počeo je s detaljnim nadzorom tržnica, a pale su i prve kazne. Dnevnik Nove TV doznaje i da je 190 eura morala platiti prodavačica jaja, a kažnjena je i jedna prodavačica kolača.
Uskrsne šunke, kobasice, jaja i svježi sir. Uoči Uskrsa inspekcije su krenule češljati tržnice. Prve kazne pale su u Vinkovcima i to zbog jaja i kolača.

“U ovom konkretnom slučaju kontrolirana su na tržnici jaja koja nisu imala oznake zdravstvene ispravnosti, nisu imale oznake farmi i najnormalnije su maknuta s tržišta”, objasnila je Kristina Vuljanić iz sanitarne inspekcije.
Prodavačici je oduzeto 90 zatečenih jaja. Dobila je i 190 eura kazne.

“Ljudi od nečega moraju živjeti, znate, a ja vjerujem da je onaj koji je to prodavao to i kvalitetno napravio, domaće je”, smatra Mile iz Vinkovaca.

“Mora biti najprije reda. E, onda uvesti recimo opomena pa tako dalje, pa kazna i tako jer nije dobro samo novce uzimati. Kazna je zadnja mjera”, komentirao je Ivo iz Vinkovaca.
Prekršajni nalog zaradila je žena zbog prodaje keksa, kruha, štrudli i orahnjača. Djelatnost nije registrirala, a prijeti joj kazna veća od 500 eura.

U Državnom inspektoratu kažu, izrečene su najblaže kazne: za neregistriranu prodaju kreću se od 530 do 9290 eura, a za promet hranom bez oznake zdravstvene ispravnosti, od 190 do 3900 eura.

Prodaja na tržnicama propisana je zakonom:

“Prvo je obavezno, kao i na tržnicama diljem Republike Hrvatske da su to registirani OPG-i, znači svaki OPG mora donijeti rješenje da je u skladu sa zakonom i svima je omogućena prodaja i u vanjskom dijelu i u unutrašnjem”, objasnio je Elvis Kovačević, direktor GTG Vinkovci d.o.o..
Lako kvarljiva roba poput sireva, suhomesnatih proizvoda i jaja, mora se držati u rashladnim vitrinama.

Do 28. ožujka inspektori će češljati i tržnice i maloprodaju.

“Kontrolirat će se prvenstveno hrana životinjskog porijekla koja je interesantna potrošačima Hrvatske, znači hrana životinjskog porijekla, to su suhomesnati prozvodi, to su prvenstveno jaja”, kaže Vuljanić.

Prošle godine uoči Uskrsa, sanitarna, poljoprivredna i veterinarska inspekcija provele su ukupno 282 nadzora. Nepravilnosti su otkrili u 25 slučajeva. (dnevnik.hr)