Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Superutorak: Trump skuplja pobjede, učvrstio poziciju kandidata

Bivši američki predsjednik Donald Trump učvrstio je svoju poziciju gotovo sigurnog kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore u studenome nizom pobjeda na predizborima na tzv.’superutorak’.
Rezultati su otvorili put za ponovno sučeljavanje Trumpa i predsjednika Joea Bidena, koji zapravo nema ozbiljnu konkurenciju za nominaciju Demokratske stranke, u utrci za Bijelu kuću.

Trump je lako pobijedio svoju posljednju preostalu veliku protukandidatkinju, Nikki Haley, na predizborima održanim u Alabami, Arkansasu, Coloradu, Maineu, Virginiji, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Minnesoti, Tennesseeju, Teksasu i Massachusettsu, prema projekcijama televizijskih kuća uključujući CNN, NBC i Fox News.

Vermont je jedina država, barem zasad, u kojoj je, po projekcijama Decision Desk HQ, na republikanskim predizborima pobijedila Haley.

Kod Bidena nije bilo neizvjesnosti, pobijedio je na demokratskim predizborima u svim tim državama, prema projekcijama, te u Utahu.
Demokratska stranka je potvrdila da je pobijedio i u Iowi gdje se moglo glasati putem pošte od siječnja.

Deseci milijuna ljudi glasali su na izborima održanim u 15 od 50 saveznih država, plus jednom teritoriju SAD-a. Superutorak označava najveći pojedinačni dan natjecanja za stranačku nominaciju.

Glasalo se od obale do obale, uključujući gusto naseljene države Kaliforniju i Teksas, gdje je velik broj delegata.

Na predizborima, koji su počeli u siječnju u Iowi, kandidatima se dodjeljuju delegati za svaku državu koju osvoje.

Na republikanskoj strani na kocki je više od trećine ukupnog broja delegata koji formalno određuju tko će dobiti stranačku nominaciju. U igri 874 delegata od ukupno 2429 koji će odrediti kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore na konvenciji u srpnju.

Haley je služila u Trumpovoj administraciji kao njegova veleposlanica u UN-u.

Pokušala je privući republikanske umjerenjake i neovisne, ali njezina kampanja nije uspjela dobiti dovoljno zamaha da bi predstavljala ozbiljnu prijetnju Trumpu. Izgubila je predizbore u svojoj rodnoj državi Južnoj Karolini prošlog mjeseca.

Vjeruje se da će nakon superutorka odustati od kandidature. (N1)