Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Delegacija Hamasa napustila Kairo, nema napretka u pregovorima o primirju

Hamas je objavio da je njegovo izaslanstvo napustilo Kairo u jeku pregovora o sporazumu o prekidu vatre u Gazi koji se posrednici nadaju postići prije početka Ramazana početkom sljedećeg tjedna.

Nakon četiri dana pregovora u kojima su posredovali Katar i Egipat kako bi se osigurao 40-dnevni prekid vatre uoči muslimanskog mjeseca posta, još uvijek nema znakova napretka u spornim točkama.

Zaraćene strane međusobno se optužuju za takav razvoj događaja.

Hamasovo izaslanstvo jutros je napustilo Kairo zbog konzultacija s vodstvom pokreta. Nastavljaju se pregovori i nastojanja da se zaustavi agresija, vrate raseljeni i dopremi pomoć našem narodu, stoji u priopćenju Hamasa.

Visoki dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da Izrael ometa napore da se sklopi sporazum o prekidu vatre.

Abu Zuhri je Reutersu rekao da Izrael odbija Hamasove zahtjeve da prekine svoju ofenzivu u enklavi, povuče svoje snage i osigura slobodu ulaska u Gazu zbog pružanja pomoći te povratak raseljenih osoba.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je u četvrtak svoju namjeru da nastavi vojnu kampanju u Gazi. Izrael je ranije objavio da mu je cilj uništiti Hamas te da svaki prekid vatre mora biti privremen. Također je tražio popis talaca koji su još živi i koje Hamas drži zatočene u Gazi.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je ranije ovog tjedna da je dogovor o prekidu vatre u rukama Hamasa.

Dogovor predstavljen Hamasu pretpostavlja oslobađanje nekih talaca koje je Hamas oteo 7. listopada u napadu na jug Izraela u kojemu je prema izraelskih podacima ubijeno 1200 ljudi, dok ih je 253 oteto.

Palestinski zatvorenici u Izraelu također bi bili oslobođeni.

Netanyahu: Izrael će nastaviti ofenzivu protiv Hamasa i u Rafahu

Usprkos međunarodnim pritiscima Izrael će nastaviti ofenzivu protiv Hamasa, uključujući i u Rafahu na jugu Pojasa Gaze, rekao je premijer Benjamin Netanyahu.

– Međunarodni pritisak postoji i raste, ali osobito tada moramo zbiti redove, moramo se zajedno oduprijeti pokušajima da se rat zaustavi, rekao je Netanyahu, dodavši da im svi oni koji to traže u stvari govore da izgube rat.

Vojska će, dodao je Neranyahu, vršiti operacije protiv Hamasa u cijelom Pojasu Gaze, “uključujući i Rafah, posljednje uporište Hamasa”.

– Tko god nam kaže da ne djelujemo u Rafahun nam govori da izgubimo rat i to se neće dogoditi, poručio je izraelski premijer.

Zbog stanja u Gazi Švedska je inicirala sastanak s izraelskim ministrom vanjskih poslova i nekoliko država članica Europske unije, kao i drugima kako bi prenijeli hitnu potrebu poboljšanja humanitarnog pristupa enklavi, rekao je švedski premijer Ulf Kristersson.

– Život i zdravlje djece u Gazi moraju biti zaštićeni, rekao je Kristersson na društvenoj mreži X ne dajući više detalja.

Dostava pomoći palestinskoj enklavi je propala, sa samo djelićem potrebne hrane koja je stiže a vrlo malo je stiglo do sjevernih područja gdje bolnice kažu da su djeca počela umirati od pothranjenosti. (hrt)