Aktualno OG sada Ogulin

Gradu Ogulinu odobreno financiranje još jedne zgrade dječjeg vrtića

Ministarstvo znanosti i obrazovanja  donijelo je Odluku kojom je Gradu Ogulinu odobreno financiranje izgradnje još jedne nove zgrade dječjeg vrtića. I ova zgrada će se graditi na području bivše vojarne Sveti Petar, u Poredicama, uz postojeću novu zgradu otvorenu u kolovozu 2021. godine.

Još jedna zgrada vrtića se gradi jer, iako je u kolovozu 2021. godine otvorena nova zgrada dječjeg vrtića, još uvijek kapaciteti nisu dostatni za upis sve vrtićke djece. Trenutno vrtić pohađa 303 djeteta, ali još uvijek je najmanje 40 djece ostalo neupisano.

Građevinska čestica na kojoj će se graditi novi vrtić ima površinu od 9.802 m² i nalazi se na istočnom dijelu postojeće čestice vrtića. Novi vrtić će koristiti kuhinju i druge centralne sadržaje postojećeg vrtića, s kojim je funkcionalno i organizacijski povezan. Projektom je predviđena izgradnja vrtića s osam (8) novih jedinica – dnevnih boravaka. Ovim povećanjem kapaciteta neće se mijenjati postojeće ustrojstvo ustanove Dječji vrtić Bistrac.

Ukupna bespovratna sredstva za novi ogulinski vrtić iznose 1.299.624,00 eura, koliko iznosi i sama vrijednost projekta. Prema tome projekt je financiran u 100%-tnom udjelu iz EU fondova, što znači da neće biti financijskog opterećenja za građane Ogulina.

Sredstva su odobrena iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, što znači da je financiranje europskim sredstvima namijenjenim ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa i jačanju europskih nacionalnih gospodarstava. Europska unija je za tu namjenu iz svog proračuna osigurala 1,8 bilijuna eura.

Na predmetni natječaj, uključujući Grad Ogulin,  uspješno se prijavilo 95 gradova i općina kojima su odobrena sredstva za izgradnju ili proširenje vrtićkih kapaciteta.