Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Premijer Plenković u Bukureštu dao potporu kandidaturi Ursule von der Leyen

Drugi je dan velikog kongresa Europske pučke stranke u Bukureštu.

Predstavlja se program i strategija uoči europskih izbora u lipnju, a čeka se i nominacija Ursule von der Leyen za novi mandat na čelu Europske komisije.

Pučanima se prije otprilike jednoga sata obratio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

U Bukureštu je HTV-ova ekipa. Gordan Žvanović javio se za Dnevnik HTV-a s najnovijim informacijama.

– Za samo nekoliko minuta trebali bi biti objavljeni rezultati izbora i Ursula von der Leyen bi trebala biti potvrđena kao kandidatkinja Europske pučke stranke za predsjednicu Europske komisije. U svom govoru danas na Kongresu ona se osvrnula na goruće sigurnosne izazove, upozorila je da europsku budućnost ugrožavaju populisti, krajnja desnica i krajnja ljevica i kao ključne vrijednosti za koje se potrebno boriti istaknula sigurnost, prosperitet i demokraciju.

Njezin govor bio je popraćen ovacijama.

Inače, Ursula von der Leyen dužnost predsjednice Europske komisije obnaša od 2019. godiNe. Prva je žena na toj poziciji i po sudu brojnih europskih čelnika, dobra u svom poslu. Uspješno je vodila Europsku uniju kroz turbulentno razdoblje obilježeno u prvom redu pandemijom koronavirusa kao i ruskom agresijom na Ukrajinu.

Sudionicima se obratio i hrvatski premijer Andrej Plenković i dao potporu kandidaturi Ursule von der Leyen.

Rekao je da je ona snažno podržala hrvatsku u ostvarivanju strateških ciljeva za ulazak u Schengen i Eurozonu. Pozvao je i okupljene čelnike da daju potporu Bosni i Hercegovini u otvaranju pristupnih pregovora. Održao je i nekoliko bilateralnih sastanaka. Očekuje ga i sastanak s poljskim premijerom Donaldom Tuskom izvijestio je naš reporter.
– Mi, Europska pučka stranka, uvijek smo se zauzimali za vrijednosti koje nas ujedinjuju. Mi vjerujemo u vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava, vjerujemo u to da ljudi trebaju živjeti u miru i slobodi, vjerujemo u socijalno tržišno gospodarstvo, vjerujemo da pristup zdravstvenoj skrbi i obrazovanju nije povlastica nekih, nego pravo svih, vjerujemo da naša djeca trebaju biti sigurna kao što smo mi bili, oni zaslužuju da se skrbimo za njihovu zdravu budućnost u zdravom okolišu. Iznad svega – mi vjerujemo u dostojanstvo svakog čovjeka, rekla je Ursula Von Der Leyen, predsjednica Europske komisije.

– Vrijeme u kojem živimo uistinu je izazovno. Događaju se tektonske promjene kada je riječ o globalnoj sigurnosnoj arhitektri. Ruska agresija protiv Ukrajine u potpunosti je promijenila naš pogled na obranu i sigurnost. Moramo i nadalje biti u mogućnosti održati potporu Ukrajini. Nastavit ćemo snažiti našu solidarnost, pružati im političku, ekonomsku, financijsku potporu, ali pružiti im i vojnu pomoć. Hrvatska to čini i nastavit će dok Ukrajina je pobijedi, rekao je premijer Andrej Plenković. (hrt)