Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Država isplaćuje kamatu za narodne obveznice, ali šuti o tome koliko je bilo milijunskih uplata

 

Ukupno će biti isplaćeno 67,5 milijuna eura kamata, od čega 48,7 milijuna eura za građane. Oko 20 tisuća pravnih i fizičkih osoba je uložilo do 10 tisuća eura u „narodnu obveznicu“, još 20 tisuća između 10.001 i 99.999 eura, a iznos od 100 tisuća eura i više njih 2500, kažu iz SKDD-a. Koliko je od toga bilo uplata od milijun i više, ne otkrivaju ni u Ministarstvu financija

U petak, 8. ožujka, isplaćuje se dospjela kamata imateljima prve „narodne obveznice“ koja je izdana prije godinu dana, a ukupno se radi o iznosu kamata od 67,5 milijuna eura od čega 48,7 milijuna eura za građane. Ostatak se odnosi na institucionalne investitore.

Građani su ukupno u ožujku prošle godine uložili u „narodnu obveznicu“ 1,335 milijarde eura, a institucionalni ulagači 514,5 milijuna eura.

Kamatu im isplaćuje Ministarstvo financija, ali preko Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD). Budući da je godišnji prinos 3,65 posto, na uloženih, primjerice, 10 tisuća eura primit će 365 eura, a na 100 tisuća uloženih eura primit će 3650 eura kamate.

Preko 100 tisuća eura bilo 2500 ulagača
Na naš upit o strukturi iznosa ulaganja iz redova građana u tu obveznicu, ali i naknadno izdane „narodne trezorce“, iz SKDD-a nam nisu precizno odgovorili, a posve su izbjegli pružiti informaciju o tome koliko je bilo uplata od milijun i više eura. Kažu da „nisu u mogućnosti odgovoriti u ostavljenom roku s obzirom na kompleksnost prikupljanja podataka koje ste tražili te ograničene resurse zbog sutrašnje isplate kamate na narodnu obveznicu“.

Ni iz Ministarstva financija, koji je izdavatelj obveznice, nismo do zaključenja teksta dobili odgovor o tome koliko je bilo uplata građana koje su premašivale milijun eura.

Uglavnom, iz SKDD-a su odgovorili da je okvirno 20 tisuća pravnih i fizičkih osoba uložilo do 10 tisuća eura u „narodnu obveznicu“, njih također 20 tisuća je uložilo između 10.001 – 99.999 eura, a 2500 je uložilo 100 tisuća eura i više.

Tko su milijunaši ulagači?
U „narodne trezorce“ su građani u studenom prošle godine uložili ukupno 969,7 milijuna eura, a u dva najnovija izdanja iz veljače ove godine (s rokom dospijeća tri mjeseca i godinu dana) 957 milijuna eura.

U tim je izdanjima bio niz uplata fizičkih osoba iznad milijun eura, među kojima i poduzetnik iz afere Vjetroelktrana Milenko Bašić, a jedna je bila i od 10 milijuna eura (što će donijeti kamatu od 365 tisuća eura), kako je vidljivo iz podataka o imateljima trezorskih zapisa objavljenima na Zagrebačkoj burzi. Samu strukturu ulaganja u trezorske zapise Ministarstvo financija, međutim, nije objavilo. Iz nekog razloga tu konkretnu informaciju nerado otkrivaju iako se uspjehom „narodnih“ izdanja ministar Marko Primorac rado hvali.(Gordana Grgas, Forbes N1)