Aktualno OG sada Ogulin

Međunarodni je Dan žena – gradonačelnik Domitrović organizirao prijame

Povodom Međunarodnog dana žena gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegov zamjenik Daniel Vukelja u Velikoj vijećnici Grada Ogulina već tradicionalno upriličili su prijam za zaposlenice Gradske uprave i ravnateljice i direktorice gradskih tvrtki i ustanova, te im je tom prilikom čestitao njihov dan, uz prigodni znak pažnje – karanfil.

Nastavak obilježavanja Dana žena upriličit će se večeras  kroz panel raspravu 8 za 8.  u prostoru Velike dvorane Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin s početkom u 18:00 sati. Organizator je Grad Ogulin uz suorganizaciju Udruge žena Ogulin.

Intencija proslave ovog dana jest slavljenje ekonomskih, društvenih i političkih dostignuća ženskog spola iza čega stoji grčevita povijesna borba.
Početkom 20. stoljeća rađa se ideja o obilježavanju međunarodnog Dana žena. Doba je to brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je nerijetko bila praćena lošim uvjetima rada. Izlaz u takvim uvjetima radnice vide u organizaciji demonstracija, a prvi te vrste zabilježen je još davne 1857. godine u New Yorku, upravo na 8. ožujak. Bio je to prosvjed radnica zaposlenih u tekstilnoj i industriji odjeće, kojim su tražile bolje uvjete rada i veće plaće. Prosvjednice je rastjerala policija, a iste te žene dva mjeseca kasnije organiziraju sindikat kao daljnji vid borbe za bolje sutra.

Tijekom narednih godina 8. ožujak bio je dan “rezerviran” za prosvjede , a onaj najpoznatiji održan je 1908. godine kada je New Yorkom marširalo 15.000 radnica zahtijevajući kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.
Međunarodni dan žena po prvi put je obilježen 28. veljače 1909. godine u SAD-u temeljem deklaracije koju je donijela Socijalistička partija Amerike.
U Kopenhagenu je 1910. održana 1. međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke Internacionale, koja na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin proglašava 8. ožujak kao Međunarodni dan žena.