Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Na području Hrvatske u međunarodnoj akciji uhićena petorica pedofila

U prošlogodišnjoj međunarodnoj akciji OA FENRIS, a čiji se podaci tek sada mogu objaviti, utvrđen je identitet petorice osumnjičenika koji su dijelili sadržaje sadržaje seksualnog zlostavljanja djece na području tri hrvatske policijske uprave, priopćilo je Ravnateljstvo policije.

Protiv osumnjičenika su podnesene kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima radi počinjenja kaznenih djela iskorištavanja djece za pornografiju.

U dva slučaja je utvrđeno da su počinitelji strani državljani koji su na području Hrvatske boravili privremeno te je daljnje kriminalističko istraživanje nastavljeno putem međunarodne policijske suradnje, dodaje Ravnateljstvo policije.

Podijelili više od 46.000 datoteka

Također je utvrđeno da su počinitelji učitali i podijelili ukupno više od 46.000 datoteka koje prikazuju seksualno zlostavljanje djece.

Prema navodima Ravnateljstva policije, tijekom proteklog rujna, u sklopu EMPACT-ove akcije koju je podržao Europol, uhićeno je ukupno 57 muškaraca koji dolaze iz svih slojeva društva, a koji su osumnjičeni za širenje materijala o seksualnom zlostavljanju djece korištenjem peer-to-peer (P2P) mreža.

Četiri učitelja i jedan koji radi s djecom s posebnim potrebama

Riječ je o osumnjičenima u dobi od 23 do 72 godine, a njihova prosječna dob je 49 godina. Četiri osumnjičenika su učitelji, a jedan radi s djecom s posebnim potrebama, što ovu uspješnu akciju tijela za provedbu zakona čini još značajnijom, ističe Ravnateljstvo policije.

Neki od uhićenih osumnjičenika imali su izravan pristup djeci zahvaljujući svojoj profesiji, a deset ih je imalo i vlastitu djecu. Najmanje jedno dijete je spašeno od kontinuiranog tjelesnog zlostavljanja, dok se za ostalu djecu može smatrati da su spašena od potencijalnog zlostavljanja.

Osim Hrvatske, u akcijama protiv seksualnih zlostavljača djece sudjelovalo je još 26 europskih zemalja.(hrt)