Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković iz Šibenika: Licemjerna ljevica nije napravila ništa

Nakon što je jučer objavljen datum raspuštanja Sabora, već su danas brojni politički akteri pojačali aktivnosti. Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na obilježavanju obljetnice osnutka organizacija HDZ-a u Dalmaciji.

Jutros je u Vodicama svečano obilježena 25. obljetnica Zajednica žena HDZ-a, a nakon toga premijer se uputio u Šibenik.

– Datumi kada će birači izaći na izbore još uvijek nije poznat. Stranački čelnici su na terenu, obilaze biračku bazu, a Andrej Plenković jutros boravi u Šibensko-kninskoj županiji, a njavljen je i dolazak u Splitsko-dalmatinsku. U vodicama sudjeluje na na proslavi 25. obljetnice osnutka zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinska”, rekla je prilikom javljanja iz Šibenika novinarka HRT-a Anamarija Škorić.

Njegov dolazak očekuje se i u Šibenku gdje će premijer sudjelovati na proslavi 34. godišnjice utemeljenja šibenskog HDZ.

– Šibensko-kninska dio je devete izborne jedinice. Već je poznato da je prvi na listi HDZ-a Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprve, dodala je.

Kako kaže, u ovoj izbornoj jedinici HDZ može računati na velik dio mandata.
– Na hrvatskoj političkoj sceni ima jako puno licemjera. Ti licemjeri dolaze s lijevog političkog spektra. Imali su cijeli mandat “borci za ženska prava i borci protiv nasilja” – ništa. Non-action, ništa. Sve je bilo tamo, konvencija postoji, potpis postoji, trebalo je samo pripremiti zakon i uputiti ga u Sabor. Nisu napravili ništa. Sada ponovno govore o tome, a čija je to Vlada koja će s izmjenama Kaznenog zakona po prvi put uvesti kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe, zaključio je premijer Plenković.

Pozicioniranje žena u politici

Plenković je u Vodicama rekao da se stranka može pohvaliti oko pozicioniranja žena u politici, komentirajući tako kritike oporbe o broju žena na HDZ-ovim listama za izbore.

– Naša društvenomrežna opozicija jučer se upiknula za temu gdje su nam nositeljice lista, no prema statistici u saborskom klubu HDZ-a je 19 žena, što je jednako koliko imaju sve neovisne zastupnice, zastupnice SDP-a, Socijaldemokrata, Mosta i Domovinskog pokreta zajedno, istaknuo je Plenković na obilježavanju 25. obljetnice osnutka Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski u Vodicama..

– Ako se nekome može nešto kazati u vezi s političkim pozicioniranjem žena i članica stranke, onda bi nas trebalo nahvaliti, dodao je.

Plenković ističe da je malo europskih stranaka koje u ovom trenutku, kao što ima HDZ, među ostalim, glavnu tajnicu Vijeća Europe (Marija Pejčinović Burić), potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju (Dubravku Šuicu), članicu Revizorskog suda EU (Ivanu Maletić), čelnu osobu Europske organizacije za sigurnost pomorskog prometa.

– Kad ovi društvenomrežni statističari to pronađu u nekoj drugoj stranci ja ću im skinuti kapu, a do tada neka poštuju politička postignuća u pozicioniranju žena HDZ-a, rekao je Plenković, u obraćanju nazočnima na obilježavanju 25. obljetnice osnutka Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski,

‘Jačamo i obiteljsku politiku’

Plenković je podsjetio da su od 2016. smanjili broj nezaposlenih žena za 91 tisuću, kao i jaz između plaća muškaraca i žena, pa je danas prosječna plaća žena 1107 eura, a muškaraca 1184 eura.

– Kontinuirano se približavamo i to je važnije od mjesta na listi za Sabor, dodao je.

– Jačamo i obiteljsku politiku, vodimo računa o ravnoteži poslovnog i privatnog života, udvostručili smo doplatak za djecu, povećali roditeljske naknade, majkama ćemo osigurati 12 mjeseci staža za svako rođeno dijete i prva smo vlada koja je napravila izmjene zakona o trgovini i regulirali rad nedjeljom, rekao je premijer Plenković.

Smjer politike koja poštuje žene

Dodao je i kako su 8. ožujka 2017. najavili ratifikaciju Istanbulske konvencije, čime su izazvali puno bure i prašine oko tog čina i među svojim biračima, no ništa od lažnih teza o tome što će se dogoditi ako se ratificira, nije se dogodilo.

– Sada ponovno govore o tome, rekao je Plenković, retorički upitavši – “čija je to vlada koja će s izmjenama Kazenog zakona po prvi put uvesti kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe, femicida. Hoće li ga uvesti ljevica ili će ga uvesti HDZ?”.

Plenković je istaknuo kako je to smjer politike koja poštuje žene i želi najstrože kažnjavati nasilnike, to je politika HDZ-a, kao Zajednice žena HDZ-a “Katarine Zrinski”. (hrt)