Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vidović: Grbin nije sposoban održati stranku na okupu, kako će on ujedinjavati?

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović je gostovao u Novom Danu kod Mašenke Vukadinović gdje su razgovarali o velikoj koaliciji koju je okupio SDP.
Vidović je još prije nekoliko mjeseci predlagao veliku koaliciju na lijevom krilu, koja se sada i dogodila, ali sumnja u uspjeh ove nove koalicije.
“Bojim se da je preuzimanje te inicijative od strane gospodina Grbina bilo učinjeno na takav način da jako kompromitira ono što sam ja izravno htio sugerirati.”

“Oslonio sam se primarno na iskustva koja smo već imali u Hrvatskoj kad je riječ o mogućnostima da se formira Vlada, većina, što je jedan cilj. A ako su u pitanju neki drugi ciljevi – politički preživjeti, uloviti jedan mandat, biti na političkoj sceni u oporbi, to je nešto sasvim drugom”, dodaje Vidović.

Koalicija nije odradila ni minimum
“Morao se definirati minimum, a mislim da postoji takav minimum – programskih vrijednosti i načela koja bi mogla držati na okupu i mnogo širu od ideološki usko definirane lijeve ili liberalne opcije, što se nije u ovom slučaju dogodilo.”

Vidović poručuje kako se dio sudionika te koalicije osjeća prevareno doći na sastanak.

“To može biti strašno neproduktivno i kontraporodutkivno jer će se kompomitirati priča, izgledat će puno neozbiljnije.”

Dva problema nove koalicije
“Hoće li mali SDP, to nije više SDP koji ima 30%, biti dovoljno potentan i moćan i može li biti velikodušan da podijeli 13, 14, 15 ulaznih mjesta za one koji su se pojavili u toj funkciji isključivo da politički prežive.”

Kao drugi problem opozicije Vidović navodi pitanje liderstva.

“SDP u toj kombinaciji jest najjača stranka, međutim imate čovjeka koji je pokazao da nije sposoban stranku održati na okupu. Od 34 mandata s kojima je ušao u Sabor, on je ostao na 12 mandata. Kako će netko ujedinjavati, netko tko nije bio sposoban voditi stranku? Puno je pitanja.” (N1)