Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: Mi smo najzainteresiraniji da se svaka nezakonitost sankcionira

Nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković komentirao je jučerašnji intervju glavne europske tužiteljice Laure Kovesi koja je poručila da o nadležnosti njezina ureda ne odlučuju političari nego pravosuđe, referirajući se na istragu na Geodetskom fakultetu. Plenković je ponovio da su za 3D skeniranje korištena hrvatska, a ne europska sredstva i da je taj slučaj za DORH i USKOK.
Premijer se osvrnuo na rezultate izbora u Portugalu.

– Izrazito kvalitetan i sadržajan kongres EPP-a. Usvojili smo programski manifest za predstojeće europske izbore. Jako je dobra atmosfera potvrđena i jučerašnjim izborim u Portugalu. Sasvim je izvijesno da će naš kolega Montenegro postati novi portugalski premijer. Očekujem, nakon što je bugarski premijer dao ostavku, da još jedna naša članica, Marija Gabriel, postane predsjednica i bugarske vlade, rekao je premijer Plenković.

– Time bi EPP imao 14 predsjednika vlade, što je potvrda da smo izrazito snažni, s velikom potporom u nizu zemalja, nastavio je.

Novim zakonom o plaćama uspješno regulirana primanja državnih službenika

Istaknuo je kako su novim zakonom o plaćama uspješno regulirana primanja državnih službenika.

– Zakon o plaćama pravosudnih dužnosnika, sudaca i državnih odvjetnika, povećanje osnovice od 11 i pol posto plus povećanje koeficijenata za drugostupanjske suce i predsjednike sudova. Jako dobar paket. Usuglašen je s Udrugom sudaca. S tim u vezi ide izmjena Zakona o sudovima, Zakon o lobiranju i Zakon o sprječavanju sukoba interesa, rekao je.

– Također smo raspravili i pitanje obnove, održan je vrlo sadržajan i kvalitetan sastanak. Jutros smo obišli tri gradilišta vrijedna 130 milijuna eura. Pet lokacija Medicinskog fakulteta, Kliniku za infektivne bolesti i franjevački samostan sv. Franje Asiškog, dodao je.

Naglasio je kao se 11.500 zgrada obnavlja diljem Hrvatske, od toga više od 600 javne namjene.

Što se tiče stranačkih aktivnosti, nakon odluke da se u četvrtak raspusti Hrvatski sabor, Plenković je rako kako je danas zatraženo od svih županijskih organizacija da do sredine idućeg tjedna sugeriraju kandidate za liste, što je, kako kaže, uobičajena procedura.

Plenković je komentirao i jučerašnju izjavu glavne europske tužiteljice Laure Kovesi, koja je, između ostalog, rekla da o nadležnosti EPPO-a ne odlučuje Vlada te da premijer Andrej Plenković pokušava zastrašiti europske tužitelje. Kovesi je također rekla de je Plenkovićevo ponašanje “dizanje dimne zavjese prema građanima i već film koji je već gledala”.

Plenković naglašava kako nema pritisaka i najvažnije je da svatko drži svojih nadležnosti. Smatram i da je Kovesi pohvalila suradnju s Hrvatskom, te je uvjeren kako je potrebna veća kontrola trošenja sredstava EU.

– Oni koji su gledali intervju su mi rekli da je formulacija bila Geodetski fakultet. Problem koji se stvarno tiče EU sredstava i vezan je uz Geodetski fakultet uopće nisu vezani uz potres. EPPO i Geodetski fakultet da, u dijelu gdje je nepobitno utvrđeno da se radi o EU novcu. EPPO štiti EU novac. Kad je riječ o slučaju 3D snimanja, mi smo kao odgovorna vlada više puta tražili očitovanja agencija i ministarstva i pogledali rezime izvješća o trošenju sredstava. Nepobitno je utvrđeno da nijedan cent nije potrošen iz EU fondova. To je novac Hrvatske, nadležnost ima USKOK, rekao je.

Da je bilo do Možemo!, da je bilo do SDP-a ne bi se obnovio nijedan prozor u osnovnoj školi u Zagrebu, a budući da je bilo do Vlade koju predvodim ja, odnosno HDZ, onda nije problem u Zagrebu obnavljati osnovne škole, srednje škole, fakultete, bolnice, crkve, javne zgrade, ceste, nabrajao je Plenković.

– Sve što se obnavlja u Zagrebu i na Baniji se obnavlja zahvaljujući vladi i HDZ-u, dodao je.

Naglasio je da su on i Vlada ti koji su osigurali novac iz Fonda solidarnosti i to realizirali.

Svaka se nezakonitost treba sankcionirati

– Stvar je skroz jednostavna. Mi smo najzainteresiraniji da se svaka nezakonitost sankcionira. Bila ona kod trošenja europskih sredstava, ili novca iz državnog proračuna. Međutim, sve treba raditi tijelo koje je za to nadležno. Ako je počinjena nezakonitost trošenja sredstava iz proračuna, onda je nadležan DORH. Ako je riječ o europskom novcu, nadležan je EPPO. To je jasno kao dan, rekao je Plenković ponovno.

– Problem koji se stvarno tiče EU sredstava i vezan je uz Geodetski fakultet uopće nije vezan za potres. Tu EPPO ima nadležnost tamo gdje je utvrđen slijed korištenja novca iz europskih fondova. Ali kada je riječ o projektu 3D snimanja, mi smo kao odgovorna Vlada više puta tražili očitovanja ministarstava, agencija i službeno izvješće o trošenju europskih sredstava i tu je nepobitno utvrđeno da nijedan cent europskog novca nije potrošen za projekt 3D snimanja. Znači, to je novac Republike Hrvatske i tu nadležnost ima DORH, dodao je premijer.

Plenković: Pritisak na EPP ne postoji, DORH neka se očituje o nadležnosti

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je odbacio tumačenja da radi pritisak na Ured europskog tužitelja (EPPO) i na DORH svojim inzistiranjem da se utvrdi u čijoj je nadležnosti istraga o eventualnim zlouporabama na Geodetskom fakultetu, ponovno pozvavši DORH da se očituje.

– Nema nikakvog pritiska. Ne znam uopće odakle ta teza i tko to tako može doživjeti. Najvažnije da se svako drži svojih nadležnosti, rekao je premijer.

EPPO i Geodetski fakultet da, u segmentu gdje su sigurno i nepobitno utvrđene situacije i slijed korištenja sredstava iz europskog proračuna, dodao je.

A kad je riječ o slučaju 3D snimanja, ponovio je kako je nepobitno utvrđeno da niti jedan cent iz zajedničkog europskog proračuna nije potrošen niti isplaćen za projekt 3D snimanja.

– To govori da je riječ o novcu iz proračuna RH, a ako je nešto novac RH, onda nadležnost za to ima naše Državno odvjetništvo, odnosno Uskok i oni su ti koje vi trebate pitati, ne mene, rekao je novinarima.

Odbacio je tumačenja da on svojim inzistiranjem na tome da se “pita DORH” radi pritisak, rekavši kako to govori jer ga novinari “već tri mjeseca ispituju o toj temi”.

Poruka EPPO-u i DORH-u: Razgovarajte međusobno
Ja vam tvrdim ono što je apsolutno točno i istinito. Zar vi mislite da bi ministarstva financija, graditeljstva i kulture, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje i Državna riznica predsjedniku Vlade, koji traži precizno očitovanje odakle su ti novci, rekli da je to Državni proračun, a da je u biti nešto drugo? Rekli su ono što je”, poručio je Plenković.

Ponovio je i da “nitko nije zainteresiraniji” od njega kao predsjednika Vlade da se svaka nezakonitost sankcionira, a EPPO-u i DORH-u poručio “neka međusobno razgovaraju”.

– Nije na nama da kažemo tko je nadležan, naglasio je, ali i upozorio da on kao osoba koja ima političku odgovornost za proces obnove, treba ukazati na širu sliku.

Proces obnove

– Da mi netko u kontekstu izborne kampanje želi kritizirati proces obnove i da se sve svede na jedan projekt nekog snimanja, pa da je to problem za obnovu, pa bit je širina slike, rekao je.

Da je do oporbe ni jedan prozor ne bi bio obnovljen, govori.

– Tko se izborio za te novce, kako su oni došli?, upitao je, odbacivši tumačenje novinara da se oporba ni nije mogla izboriti za novce iz Fonda solidarnosti.

Oporba je mogla reći, prokomentirao je, možemo li vam kako pomoći da zahtjev Fondu bude još bolji, a ne tvrditi ‘ne znate ništa, mi ćemo organizirati donatorsku konferenciju'”.

Sve što se obnovilo i što će se obnoviti u Zagrebu i na Banovini se dogodilo zahvaljujući vladi HDZ-a i našim naporima, naglasio je Plenković. (hrt)