Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor neće stići raspraviti oko 180 točaka, ovo su neke od njih

Aktualni saziv Hrvatskog sabora raspušta se 14. ožujka, a do tada zastupnici će raspraviti još nekoliko vladinih zakonskih prijedloga i jednu oporbenu inicijativu, što znači da će oko 180 točaka saborskog dnevnog reda ostati neraspravljeno.
U zadnjim danima Sabor će tako raspravljati o zakonu o plaćama pravosudnih dužnosnika, o lobiranju, o šumama, ali i oporbenom prijedlogu da se osnuje istražno povjerenstvo radi utvrđivanja (potencijalnog) korumpiranja medija javnim novcem.
Slijedi raspuštanje i raspisivanje izbora što znači da će oko 180 točaka dnevnog reda Sabora ostati neraspravljeno.

Riječ je uglavnom o prijedlozima i inicijativama koje je oporba uputila u proceduru, njih više od 130, a koji nikada nisu došli na red za raspravu na plenarnoj sjednici.

Manji dio čine vladina izvješća i izvješća institucija koja imaju obvezu podnositi ih Saboru.

I dok izvješća čekaju izbor novog saziva Hrvatskog sabora kada će ponovno biti uvrštena u dnevni red i o njima se raspravljati, oporbeni zakonski prijedlozi i inicijative se brišu.

Saborska oporba protekle tri i pol godine uputila je u proceduru niz prijedloga zakona od kojih neki čekaju na raspravu od 2020. godine, primjerice prijedlog Mire Bulja (Most) da se zabrane genetski modificirani organizmi ili prijedlog zakona o zaštiti života Kluba Hrvatskih suverenista.

Iz 2020. datiraju i SDP-ovi prijedlozi izmjena zakona o sprečavanju sukoba interesa, o porezu na dohodak i o doplatku za djecu.

Oporba je osim kroz zakone rješenja nudila i kroz zaključke o kojima ovaj saborski saziv također nikada neće raspravljati.

Vojska na granicama, porez na bogatstvo, spolni odgoj…
Most primjerice zaključkom od Vlade traži da aktivira vojsku na granicama i da razriješi Upravu HEP-a, Katarina Peović (RF) da uvede porez na neto bogatstvo, a Možemo! da omogući istospolnim roditeljima upis u rodni list djeteta i donese Nacionalni plan za unapređenje prava LGBTIQ osoba.

Klub Socijaldemokrati traži izradu nacionalnog kurikulum kojim bi se u osnovne i srednje škole uveo spolni odgoj, a Anka Mrak Taritaš (GLAS) da se osigura psihološku pomoć za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Karolina Vidović Krišto (OiP) želi pak izvješća o arbitraži koja se vodi pred sudom u Washingtonu protiv Hrvatske i o demografskim kretanjima.

Oko nekih tema oporba je bila složna pa je skupno podnosila inicijative, no ni o njima ovaj saziv neće imati prilike izreći mišljenje. Takve su primjerice interpelacije o radu Vlade u vezi upravljanja sustavom civilne zaštite, vezano za zaštitu potrošača od rasta cijena energenata, u vezi s provedbom obnove nakon potresa ili u vezi s provedbom popisa stanovništva.

Neraspravljene će ostati i tri rezolucije, o umjetnoj inteligenciji i o položaju i pravima starijih osoba koje je predložila Marija Selak Raspudić (Most) te o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u EU u kontekstu zdravlja žena koju je predložio Klub Hrvatskih suverenista.

Sreće nemaju ni neki zakonski prijedlozi HDZ-ovih koalicijskih partnera kao što je prijedlog Silvana Hrelje (NZ) da se osnuje pravobranitelj za umirovljenike i starije osobe ili prijedlog zakona o zdravstvenoj radiološko- tehnološkoj djelatnosti Darka Klasića (HSLS).

O tome kada i o kojim točkama Sabor raspravlja, prema saborskom Poslovniku, odlučuje predsjednik Hrvatskog sabora.

Oporba pak može neki svoj prijedlog koji je u proceduri više od 60 dana pogurati na raspravu ako sakupi dovoljna broj potpisa (najmanje 30). Zastupnik pritom ima pravo potpisati samo jedan zahtjev tijekom istog mjeseca. (Hina, N1)