Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Bruxelles protiv Bruxellesa: Europski parlament tuži Europsku komisiju

Europski parlament sprema se tužiti Europsku komisiju zbog njezine kontroverzne odluke da “odmrzne” milijarde u fondovima za Mađarsku krajem prošle godine, rekli su ljudi uključeni u tu odluku za Politico.
Parlamentarni odbor za pravna pitanja u ponedjeljak je glasovao gotovo jednoglasno – sa 16 članova za, jednim protiv i bez suzdržanih – da tuži Komisiju zbog kršenja njezine obveze zaštite novca poreznih obveznika od zlouporabe.

Prošlog prosinca Komisija je deblokirala 10,2 milijarde eura zamrznutih kohezijskih fondova EU-a namijenjenih Budimpešti, koji su bili zadržani zbog zabrinutosti za ljudska prava i vladavinu prava.
Odluka je došla dan prije summita EU-a na kojem su čelnici trebali raspravljati o novoj pomoći Ukrajini i otvaranju pristupnih pregovora za Kijev — poteze koje je mađarski premijer Viktor Orbán prijetio blokirati.

Odluka predsjednice Komisije Ursule von der Leyen da odmrzne sredstva naišla je na reakciju zastupnika u Europskom parlamentu, koji su je optužili da je popustila Orbanovoj ucjeni, piše Politico.

“Vjerujemo da imamo solidan slučaj, budući da je Komisija proturječila sama sebi o tome poštuje li Mađarska vladavinu prava”, rekao je europarlamentarac Zelenih Daniel Freund za Playbook u ponedjeljak navečer. “Sud pravde EU uvijek se zalagao za neovisnost sudova.”

Potez odbora – koji podupiru članovi Europske pučke stranke von der Leyen – osmišljen je kao “znak predsjedniku Komisije da se vladavina prava ne može mijenjati za dogovore s Orbánom”, rekao je Freund.

Čelnici političkih skupina trebali bi se sastati u četvrtak kako bi dali konačno zeleno svjetlo predsjednici Roberti Metsola da tuži Komisiju pred sudom prije isteka roka 25. ožujka. Zajedno s čelnicima S&D-a, Zelenih, ljevice i liberala, čelnik EPP-a Manfred Weber glasat će za taj potez, rekli su dužnosnici za Playbook.

Glasnogovornik Komisije rekao je u utorak ujutro da je pri donošenju ovih odluka vezana “striktnim rokovima i uvjetima”. Budući da je Mađarska dostavila “sve dokaze koje je Komisija tražila da pokaže neovisnost svog pravosuđa”, bila je “pod zakonskom obvezom donijeti ovu odluku”.

“Komisija smatra da je djelovala u potpunosti u skladu s pravom EU-a i branit će svoju odluku pred sudovima EU-a”, dodao je glasnogovornik. (N1)