Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Čović: Put u EU prigoda da se razriješe prijepori u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je u četvrtak u Beču očekivanje kako će Bosna i Hercegovina nakon otvaranja pregovora s Europskom unijom biti u stanju riješiti najvažnije prijepore u zemlji, uključivo i izmjenu Izbornoga zakona uz očuvanje uloge triju konstitutivnih naroda.

Čović je, zajedno s čelnicima SDP-a BiH Nerminom Nikšićem i SNSD-a Miloradom Dodikom, čije stranke također čine vlast na državnoj razini, govorio o europskim integracijama BiH, nakon što je ovoga tjedna Europska komisija preporučila otvaranje pregovora s BiH na temelju provedenih reformi. Da bi se to dogodilo Europsko vijeće mora sljedećeg tjedna odobriti otvaranje pregovora s ovom zemljom.

– Kada je riječ o europskom putu BiH siguran sam da ćemo dobiti pozitivan odgovor, rekao je čelnik HDZ-a BiH, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Ocijenio je europski put prigodom za rješavanje višegodišnjih prijepora između triju konstitutivnih naroda.

– Ovaj pristup prema EU je prigoda da se riješe svi problemi, a u Ustavu moramo zaštititi poziciju tri konstitutivna naroda, rekao je.

Po njegovim riječima to uključuje i izmjenu Izbornoga zakona kako bi se prestalo s preglasavanjem Hrvata, s obzirom na to da je hrvatski narod “zakinut” jer ne može izabrati svoga člana Predsjedništva BiH.

– Najveća ugroza BiH je da bošnjački narod svojom mnogobrojnošću bira Hrvatima u četiri navrata člana Predsjedništva. To je najviše iskušenje za budućnost BiH, dodao je.

U četiri navrata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dominantno glasovima Bošnjaka biran je Željko Komšić, s kojim se odbijaju susresti dužnosnici Hrvata u BiH i Hrvatskoj.

Čelnik SDP-a BiH i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ocijenio je kako je najveći uspjeh sadašnje vladajuće koalicije na državnoj razini spremnost za nastavak razgovora i postizanje kompromisa.(hrt)