Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SAD uveo sankcije Dodikovim suradnicima, pod kaznama cijeli vrh RS

Američka vlada uvela je sankcije za još troje bliskih suradnika čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, potvrđeno je iz Ministarstva financija SAD pa je tako sada pod američkim sankcijama cijeli politički vrh bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Na popis osoba pod američkim sankcijama dospjeli su glavna tajnica ureda predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac, predsjednica Vijeća naroda RS Srebrenka Golić te Branislav Okuka, koji je opisan kao neformalni Dodikov suradnik i jedan od glavnih organizatora prosvjednih okupljanja po Republici Srpskoj kojima se promovira separatistička politika.

Izrečena im je mjera zabrane ulaska u SAD i zamrzavanja imovine, a svim fizičkim i pravnim osobama povezanim sa SAD zabranjeno je da s njima posluju.

Kažnjeni su jer su izravno sudjelovali u obilježavanju 9. siječnja kao dana RS kršeći tako presude Ustavnog suda BiH kojima je taj praznik označen neustavnim.

– Sjedinjene Države duboko su zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Daytonskog sporazuma i ustava Bosne i Hercegovine kao dvije ključne institucije koje su najvažnije za mir i stabilnost u regiji, izjavio je podtajnik Ministarstva financija SAD zadužen za pitanja terorizma i financijske obavještajne poslove Brian Nelson. (hrt)