Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Danas kreće izborna farsa u Rusiji. Ishod je poznat, ostala je jedna dilema, a jasno je i zašto će ući u povijest…

Putinovi protivnici su trojica simboličnih kandidata, od kojih mu nitko nije uputio niti jednu jedinu kritiku

Rusi se spremaju izaći na birališta za predsjedničke izbore, no ishod je već sada poznat.

S Aleksejem Navaljnim koji je umro pod nerazjašnjenim okolnostima, i oporbenim kandidatom Borisom Nadeždinom kojem je zabranjena kandidatura, više nema nikoga tko bi predstavljao ozbiljnu prepreku da Vladimir Putin osvoji još jedan šestogodišnji mandat.

Unatoč tome, izbore će pozorno pratiti oni koji žele uvid u ruske političke spletke, kao doznati kakvo je mišljenje ruskog društva.

Sky News je potražio odgovore na pitanja što se može očekivati od izbora u Rusiji i što oni znače za rat u Ukrajini?
Kad su izbori?
Glasanje će se u Rusiji i u pripojenim regijama Ukrajine uglavnom održati tijekom tri dana između 15. i 17. ožujka, iako se u nekim regijama glasa unaprijed.

Rusija je ogromna zemlja s 11 vremenskih zona i velikim, rijetko naseljenim prostranstvima. Izborna komisija zbog toga koristi helikoptere za pristup udaljenim područjima u Sibiru kako bi postavila glasačka mjesta.

Rezultati izlazne ankete trebali bi biti dostupni nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, a službeni rezultati bit će objavljeni nekoliko dana kasnije.

Ovo je prvi put da će se na ruskim predsjedničkim izborima glasati više dana, kao i da će biti omogućeno glasanje putem interneta. Oporbene skupine su tijekom parlamentarnih izbora 2021. rekle da se čini kako se glasovima pristiglim putem interneta manipuliralo.
Velika većina neovisnih ruskih medija je zabranjena, a svatko tko je proglašen krivim za širenje onoga što vlada smatra ‘namjerno lažnim informacijama‘ o invaziji na Ukrajinu, može biti zatvoren do 15 godina.
Tko su ovogodišnji kandidati?
Predvodnik je 71-godišnji sadašnji predsjednik, Vladimir Putin, koji vlada Rusijom od 1999. godine. Kako bi se ponovno kandidirao nakon toliko vremena na vlasti, šef Kremlja je promijenio ustav te može tražiti još dva mandata nakon 2024. godine.

Protivnici su mu trojica simboličnih kandidata, od kojih mu nitko nije uputio niti jednu kritiku.

Među njima su Nikolaj Karitonov iz Komunističke partije, Leonid Slutski iz nacionalističke Liberalno-demokratske stranke i Vladislav Davankov iz Stranke novih ljudi.
Oni uglavnom podržavaju Kremlj i njegovu politiku, uključujući invaziju na Ukrajinu. Prijašnji izbori pokazali su da takvi kandidati vjerojatno neće dobiti dovoljno glasova za bi predstavljali pravi izazov. (S.N., jutarnji.hr)