Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Maloljetnik u BiH uhićen jer je najavio masakr u školi: Hvalio se pištoljem, imao je jeziv plan

Policija je uhitila sedamnaestogodišnjaka iz istočne Hercegovine koji je prijetio počiniti masakr nad vršnjacima u srednjoj školi u Trebinju i na kraju izvršiti samoubojstvo, što je najavio na društvenoj mreži TikToku. Kako su u petak izvijestili iz policije u Trebinju, mladić (17) iz Bileće uhićen je sinoć nedugo nakon što je policija dobila dojavu da jedna osoba “priprema teroristički napad na jednu trebinjsku srednju školu”. Dodaje se da su u pretresu kuće koju maloljetnik koristi pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezi s izvršenjem kaznenog djela.

“Apelirali bismo na sve roditelje da paze što djeca rade na Internetu, kako se ponašaju, kao i na koji način i u koje svrhe koriste društvene mreže”, priopćila je u petak policija u Trebinju. Dodaje se da učenici ni u jednome trenutku nisu bili u opasnosti jer je policija brzo reagirala. Unatoč tome, u većem dijelu škola u Trebinju danas je primjetno manji broj djece koja su došla na nastavu nakon što se pročulo o opasnosti.
Mediji navode kako je mladić svoj plan napada objavio tijekom live chata na TikToku. Objavio je popis 12 učenika koje planira likvidirati, dok bi ih 23 ranio. Na snimku se vidi da je u bilježnici nacrtao skicu škole s preciznim rasporedom prostorija, kao i popis ubijenih osoba po prostorijama. Mediji navode kako je policija pronašla bilježnicu u pretresu kuće.

Tijekom objave uživo pokazivao je i pištolj s kojim je planirao napad. Sedamnaestogodišnjak je napad je planirao izvesti danas prijepodne, a nakon masakra najavio je kako će počiniti samoubojstvo. Zbog toga je policija sinoć hitno reagirala.

Mediji navode i da je mladić priznao da je napravio sporni plan masakra te da je sve objavio na društvenoj mreži, no da je sve bila samo šala. Načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa rekao je kako se maloljetnika tereti za terorizam, a o kvalifikaciji toga djela odlučit će tužitelj nakon ispitivanja osumnjičenog. (24sata)