Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kreću predaje kandidacijskih lista. Što će Ustavni sud reći o izlasku Milanovića na izbore?

U petak je predsjednik Republike izazvao opći kaos kada je objavio da će se kandidirati za premijera. Od danas počinje predaja kandidacijskih lista, a čeka se i što će o Milanovćevom potezu reći Ustavni sud.
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović za N1 je jučer rekao da će se Ustavni sud izjasniti u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu.

Kada će se to točno dogoditi još nije poznato.
Od subote, 16. ožujka političke stranke, neovisne liste i kandidati mogu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) podnositi svoje liste i kandidature za parlamentarne izbore koji će se u Hrvatskoj održati u srijedu, 17. travnja, a u inozemstvu 16. i 17. travnja. Od ponoći će se na mrežnoj stranici DIP-a izbori.hr moći preuzeti obrasci koji se koriste u postupku kandidiranja, naveli su iz DIP-a.

Izborne liste DIP-u moraju prispjeti najkasnije u roku 14 dana, dakle do ponoći 29. ožujka. DIP potom ima rok od 48 sati unutar kojega treba objavi zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, kada to učini krenut će službena izborna promidžba.

Kao pomoć za pripremu prijedloga liste odnosno kandidature predlagatelji mogu koristiti aplikaciju eKandidatura koja omogućava popunjavanje liste odnosno prijedloga kandidata, očitovanja kandidata o prihvaćanju kandidature i obavijesti o otvaranju posebnog računa za financiranje izborne promidžbe te njihovo ispisivanje.

Aplikacija će biti dostupna od 16. ožujka. Za pristup Aplikaciji potrebno je putem elektroničke pošte dostaviti DIP-u na [email protected] zahtjev za pristup koji će biti dostupan na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www. izbori. hr.

Liste i kandidature zaprimat će se u zgradi DIP-a u Zagrebu, Visoka 15 prema slijedećem rasporedu: 16. i 17. ožujka od 10 do 14 sati, 18. do 22. ožujka od 9 do 15 sati. O točnom vremenu daljnjeg zaprimanja prijedloga lista i kandidata, od 23. do 29. ožujka, DIP će pravodobno izvijestiti.

Na izbornim listama žene i muškarci trebaju biti uravnoteženo zastupljeni, najmanje 40 posto pripadnika oba spola, dakle od 14 predloženih kandidata šest mora biti žena, odnosno muškaraca. Ako to ne bude, listu to neće diskvalificirati, ali njenom predlagatelju prijeti kazna od 6.636 eura.(24sata)