Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković održao oštar govor, iznio predizborna obećanja

Nakon što je premijer Plenković pozvao HDZ-ovce i birače da krenu po novu pobjedu, na velikom ekranu objavljen je i HDZ-ov predizborni slogan ‘Za sve izazove‘.
Premijer Plenković je iznio i neka obećanja HDZ-a u iduće četiri godine.

– Mi smo sve ovo vrijeme vodili politiku da obećamo nešto malo skromnije i realnije pa ih nadiđemo. Zato smo promišljajući program, odlučili reći da ćemo kroz iduće četiri godine dosegnuti najmanje 80 posto razvijenosti unutar EU-a jer što idemo više, to dosizanje ne ide toliko brzo. Hrvatsku ćemo prvi put dovesti na investicijski kreditni rejting, ali onaj koji počinje slovom A. Prosječnu neto plaću ćemo dovesti na 1600 eura mjesečno, a minimalnu bruto plaću 1.250 eura mjesečno. Osigurat ćemo baš svakom hrvatskom djetetu mjesto u vrtićima diljem Hrvatske. U fokusu nam je i hrvatska obitelj. Za svako rođeno dijete, majke će dobivati godinu dana mirovinskog staža, a dobna granica će se smanjiti za godinu dana po djetetu. Učinit će o sve da mirovine narastu za dodatnih 25%. Udvostručit ćemo kapacitet LNG-a terminala na Krku. Hrvatska će postati regionalno čvorište, koje će opskrbu plinom osiguravati u BiH, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji i Bavarskoj, poručio je.

– Hrvatsku moraju voditi odgovorni ljudi. Kada je Putinova Rusija napala Ukrajinu, mi smo stali uz Ukrajinu, a Milanović je učinio da Hrvatska bude na stupu srama. Takve odluke koje čine razliku između odgovornih i ozbiljnih i onih za koje ne znamo čije interese zastupaju, odabir čine još lakšim. Idemo zajedno u pobjedu, za još jedan mandat, zagrmio je uz veliki pljesak premijer Plenković.

12:09 Gromoglasnim pljeskom dočekali su nazočni u Lisinskom premijera Andreja Plenkovića.

– Posebna zahvala obitelji Tuđman što je i danas s nama i time baštinimo nasljeđe dr. Franje Tuđmana na čijim zaslugama i danas živi i HDZ i Hrvatska, rekao je na početku.

Plenković je posebno pozdravio i prethodnika Tomislava Karamarka.

– Njegovim dolaskom pokazujemo jedinstvo i snagu, pokazujemo da su vrijednosti demokršćanstva i narodnjaštva utkane u program i političku platformu HDZ-a. Bila je izuzetna čast upravljati Hrvatskom u brojnim krizama s kojima smo bili suočeni.

– Ulazimo u još jedan izborni ciklus, koji započinje 17. travnja na izborima za Sabor. Vidjeli ste da je Milanović odredio dan koji je u tradiciji hrvatske kulture. Mi ćemo na izboru u srijedu, sigurno će poslodavci to znati cijeniti. Ovakva odluka stavlja u neravnopravan položaj brojne birače diljem svijeta. Na hrvatskoj političkoj sceni dogodio se još jedan važan trenutak, ne znam je li to netko od analitičara primijetio. Središnji odbor SDP-a imao je samo jednu poruku. Niti je Grbin više predsjednik SDP-a, niti je Milanović predsjednik Republike. To je sve što ću reći ovom presedanu. Nama nisu problem politički konkurenti.

– U Hrvatskoj je izgleda katastrofa jer smo izgradili Pelješki most, jer smo na vrijeme izgradili LNG terminal na Krku, jer gradimo cestu koja će povezati Varaždin, Ivanec, Lepoglavu i Krapinu. Sigurno je katastrofa jer ćemo izgraditi autocestu od Ploča do Dubrovnika. Riješit ćemo prometni čep od Solina do Omiša. U Hrvatskoj je katastrofa jer smo u vrijeme kriza spasili radna mjesta kada je propadao Agrokor, spasili smo 60.000 radnih mjesta. Kompanija se vraća na osnove bez troška za državu. U vremenu covida-19 spriječili smo zdravstvene ugroze hrvatskih ljudi, omogućili da kalibriranim mjerama gospodarstvo ostane funkcionalno. Nakon dva potresa iznašli smo 2,5 milijarde bespovratnih sredstava za obnovu škola, vrtića, crkvi, stambenih zgrada… Digli smo kreditni rejting Hrvatske na investicijski. Posebno smo se trudili da na međunarodnom planu budemo katastrofalni, nabrajao je Plenković postignuća njegove Vlade s dozom sarkazma. (jutarnji.hr)