Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U roku od 24 sata policija u pet slučaja spriječila prijevoz migranata

Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su od 15. do 16. ožujka, u pet odvojenih slučajeva na području Policijske uprave karlovačke kontrolirali vozače koji su upravljali osobnim vozilima (hrvatskih i talijanskih nacionalnih oznaka) i prevozili strane državljane.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca u dobi od 23 i 24 godina (državljani Španjolske i Moldavije).

Također su proveli i kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljanima starosti 26, 28 i 37 godina zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima budući da su strane državljane prevozili u taxi vozilima na području Slunja i Vojnića, a čime su počinili i prekršaj iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su dvojica osumnjičenih muškaraca, strani državljani, iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta. Protiv njih podnijete su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu te su predani pritvorskom nadzorniku dok su hrvatski državljani uz optužni prijedlog dovedeni na nadležni općinski sud zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.

Tijekom policijskog postupanja utvrđeno je da su svi prevoženi strani državljani na različitim mjestima nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su svi izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.