Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ukrajinski dronovi pogodili biračka mjesta u Rusiji, ciljali i Moskvu

Ukrajina je u nedjelju, posljednjeg dana ruskih izbora, ispalila desetke bespilotnih letjelica na okupirana područja i Rusiju, uključujući i glasačko mjesto u regiji Zaporižja i Moskvu, gdje su ograničeni letovi iz tri zračne luke, rekli su ruski dužnosnici.
Općinski kulturni centar u gradiću Kamjanka-Dniprovska zapalio se nakon napada, napisao je ruski političar Vladimir Rogov, predsjednik pokreta “Mi smo s Rusijom”, na Telegram kanalu, a prenosi njemačka agencija dpa.

Civilna zaštita nije mogla započeti s gašenjem požara jer su napadi dronovima trajali. Žrtava nije bilo.

Rusija je tijekom noći odbila ukupno 34 ukrajinska napada dronovima, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane, uključujući 16 samo u regiji Krasnodar na jugu zemlje.

Tamo je napadnuta rafinerija nafte. Jedan je požar brzo ugašen, a radnici su evakuirani, ali je jedna osoba umrla od srčanog udara.

Vojska je rekla da je srušila dronove u Belgorodu, ruskom gradu koji graniči s Ukrajinom na jugu. Gađan je već treći dan zaredom.
Druge lokacije na kojima su dronovi oboreni su Kaluga i Kursk, rekla je vojska.

U Belgorodu je desetak stambenih četvrti ostalo bez struje zbog napada, prema regionalnom guverneru Vjačeslavu Gladkovu. Oštećene su zgrade i plinovod.

Na regiju Brijansk ispaljena je balistička raketa.

Promet preko mosta za Krim prekinut je.

U Moskvi su dvije bespilotne letjelice ciljale četvrt Domodedovo, gdje se nalazi aerodrom, napisao je gradonačelnik Sergej Sobjanin na Telegram kanalu. Jedan dron srušen je u okrugu Ramenskoje, a drugi u okrugu Stupino. Nema izvještaja o ozlijeđenima ili šteti.

Informaciju nije bilo moguće neovisno provjeriti. Rusija često samo izvještava o navodnim uspjesima vlastite protuzračne obrane od napada ukrajinskih bespilotnih letjelica.

Agencija Reuters prenijela je da su moskovske zračne luke Domodedovo, Vnukovo i Žukovski uvele u nedjelju ujutro ograničenja letova iz sigurnosnih razloga, pozivajući se na rusku državnu službu za nadzor zrakoplovstva.

Agencija prenosi da je u nedjelju u blizini Moskve srušeno ukupno pet ukrajinskih dronova.

Posljednjih tjedana Ukrajina sve više gađa ruske tvornice i objekte bespilotnim letjelicama kako bi poremetila opskrbu napadačkih snaga.

Ukrajina se više od dvije godine brani od ruske invazije.

U ruskim zračnim napadima tijekom noći oštećeni su poljoprivredni pogoni i uništeno nekoliko industrijskih zgrada u crnomorskoj luci Odesi, priopćile su u nedjelju ukrajinske snage.

Rusija je lansirala 16 bespilotnih letjelica i sedam projektila, objavile su ukrajinske zračne snage u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Iznad regije Odese uništeno je 14 dronova.

Protuzračne snage su priopćile da su rakete gađale ukrajinske regije Harkiv, Doneck i Černjihiv. (Hina, N1)