Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putin izgubio na glasanju u Beogradu

Ruski predsjednik Vladimir Putin izgubio je na glasanju u Beogradu, a od svih glasačkih mjesta u inozemstvu pobijedio je samo u Vijetnamu, ustvrdila je u ponedjeljak u priopćenju organizacija Rusko demokratsko društvo (RDD), koja djeluje u Srbiji.
Rusko državno izborno povjerenstvo objavilo je u ponedjeljak “rekordnu” pobjedu Vladimira Putina poslije 70 posto prebrojanih glasova, uz dotad osvojenih 87,17 posto, ocijenivši da je to dokaz nacionalnog jedinstva.

Prema službeno objavljenim rezultatima glasanja u Beogradu, od 4.726 ruskih državljana koji su izišli na izbore, za aktuelnog šefa države glasalo ih je tek 512, priopćila je organizacija Rusko demokratsko društvo, neprofitna organizacija koja okuplja Ruse koji žive u Srbiji..
Najveći broj glasova dobio Vladislav Davankov
Najveći broj glasova dobio je kandidat partije Novi ljudi Vladislav Davankov – 3.185 (67 posto, dok je 900 birača glasalo za više od jednog kandidata, čime su svoje listiće učinili nevažećim, navedeno je u priopćenju.

Službeno objavljeni rezultati glasanja u Beogradu, navodi RDD, približno se podudaraju s rezultatima izlaznih anketa koje je provela organizacija “Glasaj u inozemstvu”, prema kojima je Putin izgubio na svim glasačkim mjestima u svijetu, osim u Vijetnamu, gdje je dobio 59 posto glasova.
Putinov rezultat na predsjedničkim izborima je posljedica očigledne izborne krađe, zastrašivanja glasača, uključujući na nezakonito okupiranim dijelovima Ukrajine, totalne propagande i nepostojanja alternative izbora, ocijenilo je Rusko demokratsko društvo.

Po podacima MUP-a Srbije iz svibnja prošle godine, u Srbiji je tada boravilo skoro 30.000 državljana Rusije, evidentiranih na temelju odobrenog privremenog boravka. Centar za zaštitu i pomoć tražiteljima azila u lipnju 2023. objavio je podatke da je u Srbiji boravak prijavilo 30.000 do 40.000 državljana Rusije. (Hina, N1)