Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je u ponedjeljak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.
– Ustavni sud objavljuje sljedeće upozorenje u povodu izjava predsjednika RH Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima. Ustavni sud je na sjednici održanoj 18. ožujka razmotrio izjavu predsjednika Republike, rekao je.

– Ustavni sud razmotrio je i izjave predsjednika na FB stranici da će ostati predsjednik, nastavio je.

– Ustavni sud dužan je pravodobno upozoriti sva tijela i sudionike izbornog procesa na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Te odluke moraju biti usklađene s temeljnim vrednotama države, kazao je.

– Članak 96. Ustava propisuje da predsjednik ne može obavljati ni jednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost te da nakon izbora izlazi iz stranke. On je nestranačka osoba i dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima niti jedne političke stranke što isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za predsjednika Vlade, dodao je.

Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud.

Zoran Milanović ponovio je u nedjelju u Lipovljanima da neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima, a u očekivanju odluke Ustavnog suda vezano za kandidaturu referirao se da je to ‘nekoliko rečenica u Ustavu’, a on to ‘vidi potpuno drugačije’. Milanović je ponovio i da će ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a.

Šeparović: Predsjednik ne može raditi ono što je radio od petka do nedjelje

Prenosimo ostatak priopćenja Ustavnog suda:

“Ako se, polazeći od njegovih izjava, Predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora (članak 97. stavak 3. Ustava). Izbori za novog Predsjednika Republike moraju se održati u roku od 60 dana od dana preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika Republike (članak 97.stavak 5. Ustava).

U slučaju ostavke Predsjednika Republike i preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika Republike, privremeni predsjednik Republike ne može istodobno, uz obnašanje te dužnosti, biti i kandidat za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Ustavni sud također podsjeća da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji. Svako djelovanje odnosno ponašanje Predsjednika Republike Hrvatske protivno navedenim ustavnim zabranama i zahtjevima suprotno je Ustavu.

Imajući u vidu nastalu ustavnopravnu situaciju, Ustavni sud naglašava da će cijeli izborni proces ovih parlamentarnih izbora, od njihovog raspisivanja do proteka roka iz članka 90. u vezi s člankom 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda. Ako utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud koristit će se svojim ovlastima iz članka 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacijskog postupka pa nadalje.

Ustavni sud poziva Predsjednika Republike i političku stranku Socijaldemokratsku partiju Hrvatske (SDP) da, sukladno ovom Upozorenju, odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu, a Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske da sukladno svojim ovlastima osigura održavanje izbornog procesa u skladu s Ustavom, zakonima i svojim obvezatnim uputama, uvažavajući stajališta iz ovog Upozorenja.”
– Odluku očekujemo tijekom ranog dijela poslijepodneva. U svakom slučaju – Ustavni sud trebao bi raspetljati ovu zavrzlamu na hrvatskoj političkoj sceni, rekao je prilikom javljanja iz Zagreba novinar HRT-a Šime Vičević.

Kako kaže, suci odlučuju u ovim trenucima, a poslije 12 sati očekuje se priopćenje ili izjava za medije.

– Predsjednik Milanović jučer je naglasio da će izaći na izbore kakva god odluka Ustavnog suda bude, kazao je.

Od suda se, kako je pojasnio – očekuje da odgovori na pitanje može li on biti nestranački kandidat SDP-a u prvoj izbornoj jedinici.

– SDP ima plan B, prema tom planu, predsjednik Milanović bio bi premijerski kandidat, ali ne i kandidat na njihovoj listi. Hoće li on dobiti danas dvostruko NE, to ostaje na razini spekulacija, dodao je.

Podsjetio je kako su prijašnjih dana ustavni stručnjaci tvrdili da Milanović mora odstupiti sa svoje pozicije kako bi ušao u izbornu utrku.
Antičević Marinović: Imam svoja uvjerenja, ali uvijek treba čuti i kolege

Upitana je li odluka koju će morati teška, ustavna sutkinja Ingrid Antičević Marinović ustvrdila je kako “ima svoja uvjerenja”, ali i da mora čuti kolege.

– Sve odluke imaju svoje malo lakše i malo teže stvari. Što se tiče mene, imam svoja uvjerenja, ali uvijek treba čuti i kolege. Vidjet ćemo hoće li biti jednoglasna odluka, rekla je.

Na isto pitanje, njezin kolega, ustavni sudac Goran Selanec odgovorio je kako misli da je Ustavni sud donosio i teže odluke.

– To ćemo vidjeti na sjednici. Mislim da je bilo i težih odluka od ovih, dodao je.
Sastanak na Ustavnom sudu počeo je u 11 sati, a nakon donošenja odluke predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratit će se novinarima.

Ustavni stručnjaci i političari u javnosti se spore treba li Milanović prije kandidature podnijeti ostavku ili i na dužnosti predsjednika može krenuti u izbornu utrku.

Zoran Milanović ponovio je u nedjelju u Lipovljanima da neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima, a u očekivanju odluke Ustavnog suda vezano za kandidaturu referirao se da je to ‘nekoliko rečenica u Ustavu’, a on to ‘vidi potpuno drugačije’.

– Ovo je nekoliko rečenica u Ustavu koje neki ljudi tumače kao da su uprava za zatvorski sustav. Ja to vidim drugačije. Čovjek koji je pisao Ustav ’90., Kruno Olujić to vidi kao i ja. Neki drugi to vide drugačije, rekao je Milanović.
Povući će se ako sud donese odluku da ne može biti na listi

Na pitanje hoće li se povući s liste SDP-a ako Ustavni sud donese odluku da kao predsjednik države ne može biti na listi Milanović je odgovorio potvrdno.

– Da. I kao građanin ću doći s većinom potpisa osobi koja će u tom trenutku obnašati funkciju predsjednika Sabora. To neće biti Jandroković, nego novoizabrani šef Sabora, rekao je.

Milanović je ponovio i da će ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a. (hrt)