Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U subotu, 6. travnja, istječe rok za dopune i promjene podataka u registru birača

U subotu, 6. travnja, istječe rok do kojeg birači, uoči parlamentarnih izbora raspisanih 17. travnja, mogu pregledati, dopuniti i promijeniti podatke upisane u registar birača, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Do tog roka mogu podnijeti i zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju.

Podatci upisani u registar birača mogu se provjeriti na poveznici: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/ . Zahtjevi se mogu predati neposredno nadležnom upravnom tijelu ili putem sustava e-Građani.

Ministarstvo poziva birače, pripadnike nacionalnih manjina, koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti neposredno u nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba koje vodi registar birača ili putem sustava e-Građani.

Birače podsjeća i da se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti, osim onih koji nisu upisani u registar birača.

Izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora održat će se u srijedu, 17. travnja, a u inozemstvu u utorak, 16. i srijedu, 17. travnja. (hrt)