Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Austrija prošle godine protjerala rekordni broj stranaca

Austrija je protekle godine protjerala rekordni broj stranca a većina njih su građani Europske unije, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner u četvrtak.

– Mislim da možemo slobodno reći da je prošla godina bila godina protjerivanja, rekao je prilikom predstavljanja statistika za 2023. austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (Austrijska narodna stranka ÖVP).

Prošle godine je iz Austrije protjerano 12.900 osoba od čega je 46 posto protjerivanja bilo obavljeno bez privole protjeranih. Kod najvećeg broja protjeranih se radi o građanima neke od zemalja članica Europske unije. Najviše njih dolazi iz Slovačke, Mađarske i Rumunjske.

– Najveći broj protjerivanja koji je obavljen protiv volje protjeranih temelji se na prethodnim kaznenim djelima, rekao je Karner.

Karner je zaključio da je Austrija zbog mnogih mjera kojima je cilj smanjenje neregulirane migracije, postala neatraktivna za krijumčare ljudima.

– U to spada i sporazum s Bugarskom i Rumunjskom o prihvaćanju tražitelja azila čije porijeklo ne može sa sigurnošću biti utvrđeno, rekao je Karner.

Ukupno je prošle godine u Austriji podneseno oko 60.000 zahtjeva za azilom što je 47 posto manje nego 2022.

Najveći broj podnositelja zahtjeva za azilom i dalje dolazi iz Sirije. (hrt)