Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Grbin: Naša koalicija zvat će se Rijeke pravde

Predsjedništvo SDP-a u srijedu navečer definiralo je sporazum s koalicijskim partnerima za zajednički nastup na predstojećim parlamentarnim izborima, kao i mjesta na listama, kazao je u četvrtak čelnik te stranke Peđa Grbin, otkrivši kako će se koalicija zvati Rijeke pravde.
– Predsjedništvo SDP-a jučer je utvrdilo i prihvatilo prijedlog koalicijskog sporazuma sa strankama Centar, Stranka s imenom i prezimenom, HSS, Reformisti i GLAS. Taj koalicijski sporazum je upućen našim partnerima, on, naravno, mora proći njihova stranačka tijela, nakon čega očekujemo i njegovo parafiranje, rekao je Grbin.

Otkrio je i ime koalicije.

– Naša koalicija zvat će se Rijeke pravde. A rijeke pravde u Hrvatsku dolaze, dolaze 17. 4., dolaze u proljeće, poručio je Grbin, spomenuvši datum parlamentarnih izbora.

– Hrvatska će nakon tog dana biti bolja, dodao je.

Upravo izraz “rijeke pravde” upotrijebio je predsjednik Zoran Milanović kad je prošli tjedan objavio da će biti SDP-ov kandidat za premijera.
Imena na listama bit će definirana na Glavnom odboru

Grbin je rekao da je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva predstavio kako će izgledati raspored koalicijskih partnera na listama, ali da imena na listama jučer nisu raspravljali ni definirali.

– Ona će biti definirana na Glavnom odboru u ponedjeljak, dodao je.

Ustvrdio je da je rasprava među članovima Predsjedništva na jučerašnjoj sjednici bila iskrena i otvorena, ukazane su dobre i loše stvari, ali je odluka donesena velikom većinom glasova.

Među ostalim, novinari su ga pitali je li bio predarežljiv prema strankama koje samostalno ne bi mogle ući u Sabor.

– Neki će reći previše popustljiv, drugi će reći – nisi dao dovoljno. A istina je u oku promatrača, rekao je Grbin.

Na pitanje je li se o tome ranije dogovarao s Milanovićem i je li on utjecao na to koliko mjesta je dao koalicijskim partnerima, odgovorio je da je on predsjednik SDP-a i da SDP usvaja koalicijski sporazum.

Poručio je i da su ovo najvažniji izbori na koje izlazimo od 2000. godine jer su to izbori za demokraciju i slobodu u Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanje jesu li koalicijski partneri uvjetovali mjestima na listama rekao je da su razgovarali te da su ucjene za njega dealbreaker.

Milanović za EP? “Ta misao na moj um do ovog trenutka pala nije”

Što se tiče moguće kandidature predsjednika Milanovića na izborima za Europski parlament, Grbin je rekao da o tome nisu raspravljali na stranačkim tijelima i da se takvom opcijom do sada nije bavio.

– Ta misao na moj um do ovog trenutka pala nije, a hoće li u danima koji dolaze, to vam u ovom trenutku odgovoriti ne mogu, rekao je nakon opetovanih pitanja novinara na tu temu. (hrt)