Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Na području Policijske uprave karlovačke i dalje se spriječava krijumčarenje

Policijski službenici koji rade na području PU karlovačke na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su od 18. ožujka navečer do 20. ožujka navečer, u četiri odvojena slučaja spriječili krijumčarenja i prijevoz stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Provedena su četiri kriminalistička istraživanja nad šestoricom muškaraca starosti između 23 i 71 godine (državljani Rumunjske, Latvije, Ukrajine i Sirije) koji su strane državljane prevozili u osobnim automobilima i teretnom vozilu na području Vojnića, Krnjaka, Slunja i Tounja.

Prema stranim državljanima postupano je sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja državljani Rumunjske, Ukrajine i Latvije predani su pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, budući je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta. Trojica državljana Sirije su zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima uz optužni prijedlog dovedeni na nadležni sud.