Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusija dodala LGBT pokret na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija

Rusija je dodala pokret za prava LGBT zajednice na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija, objavili su u petak državni mediji.
Taj je potez u skladu s presudom ruskog Vrhovnog suda iz studenog prošle godine da se LGBT aktivisti trebaju proglasiti ekstremistima, zbog čega su predstavnici homoseksualnih i transrodnih osoba rekli da strahuju da će to dovesti do uhićenja i kaznenog progona.
Za popis je odgovorna agencija Rosfinmonitoring koja ima ovlasti zamrznuti bankovne račune više od 14.000 osoba i subjekata koji su označeni kao ekstremisti i teroristi. Popis je raznolik, na njemu su al-Kaida, američki tehnološki div Meta i suradnici pokojnog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.

Na popisu se sada nalazi i “međunarodni LGBT društveni pokret i njegove ustrojne jedinice”, objavila je državna novinska agencija RIA. Rusija je proteklog desetljeća pod predsjednikom Vladimirom Putinom postrožila mjere protiv izražavanja seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Doneseni su i zakoni koji zabranjuju promicanje “netradicionalnih” seksualnih odnosa i zabranjuju pravne ili medicinske promjene spola. (Hina, N1)