Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Spas u zadnji čas: Već se pričalo o pljenidbi Trumpove imovine, a onda mu je sud smanjio jamčevinu

Bivši američki predsjednik odmah se oglasio na društvenim mrežama poručivši da će poštivati odluku o plaćanju jamstva

Donald Trump uspio je u zadnji čas odgoditi provedbu presude u slučaju preuveličavanja svog bogatstva ‘tešku‘ 454 milijuna dolara, ali mora položiti jamčevinu od 175 milijuna dolara u roku od 10 dana, pa vlasti države New York neće početi plijeniti njegovu imovinu, odlučio je žalbeni sud u ponedjeljak.

 

Bivši američki predsjednik odmah se oglasio na društvenim mrežama poručivši da će poštivati odluku o plaćanju jamstva.

Državni prizivni sud odobrio je Trumpov zahtjev za odgodom plaćanja pologa temeljem presude kojom je 16. veljače proglašen krivim zbog precjenjivanja neto imovine i vrijednosti nekretnina kako bi prevario investitore i zajmodavce dok razmatra njegovu žalbu.

Trump je, prema nepravomoćnoj presudi, precijenio svoje nekretnine poput Mar-a-Laga na Floridi i niza poslovnih zgrada i igrališta za golf.
Ova odluka olakšava problem akutnog nedostatka novca izazvanog rastućim Trumpovim pravosudnim troškovima.

 

Trump, koji se ove godine nastoji vratiti na predsjedničku dužnost, ranije je objavio na društvenim mrežama da bi mogao biti prisiljen prodati imovinu po potencijalno “izvanrednim prodajnim cijenama” kako bi uplatio polog od 454 milijuna dolara u slučaju koji vodi državna tužiteljica New Yorka Letitia James.

Njegova kampanja u petak je pozvala na donacije „milijun protrumpovskih patriota”, upozorivši da je u opasnosti od zapljene i poznati Trump Tower.

Trump je na društvenim medijima objavio da raspolaže s gotovinom u iznosu od 500 milijuna dolara ali to želi potrošiti na predizbornu kampanju.

Prije nego što je odgoda odobrena, Trump je imao rok do ponedjeljka da plati taj iznos, a ako to ne učini, James je imala mogućnost zatražiti od suda da započne pljenidbu njegove imovine, kako bi se ispunila presuda.

 

Trump i dalje mora balansirati prikupljanje novca za svoju kampanju i pravne troškove koji će vjerojatno rasti jer mu predstoje četiri suđenja zbog kaznenih djela.
Trump se izjasnio da nije kriv u svim slučajevima.

Trumpa je sud u New Yorku, u sklopu građanske parnice, proglasio odgovornim da je precijenio svoju imovinu za milijarde dolara kako bi osigurao bolje uvjete kredita i osiguranja.

On kaže da je to politička osveta James, demokratkinje koja je podnijela tužbu 2022. (Hina, jutarnji.hr)