Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Blinken razgovarao s izraelskim ministrom obrane o Rafahu: ‘Ima i drugih rješenja, to je ogroman rizik za civile‘

Istog dana izraelski premijer otkazao je posjet izraelskog izaslanstva na visokoj razini SAD-u.

Šef američke diplomacije Antony Blinken rekao je u ponedjeljak na sastanku s izraelskim ministrom obrane da se Sjedinjene Države protive ofenzivi na Rafah.

Blinken je naglasio da “ima drugih rješenja osim kopnene invazije velikih razmjera, a koja će bolje osigurati sigurnost Izraela i zaštititi palestinske civile”, priopćio je Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta.

Susret Blinkena i izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta održan je u ponedjeljak u Washingtonu, istog dana kad je izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao posjet izraelskog izaslanstva na visokoj razini SAD-u.

To je bila reakcija na suzdržanost SAD-a na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi.
“Siguran sam da ćemo pronaći druge načine da izrazimo svoju zabrinutost” zbog ofenzive koja bi predstavljala “ogromne” rizike za civile, rekao je glasnogovornik State Departmenta ranije u ponedjeljak.

Prema njegovim riječima, izraelska vlada nije predstavila koherentan plan za evakuaciju 1,4 milijuna ljudi u Rafahu. Većina ih je ondje potražila utočište nakon što su pobjegli od bombardiranja u sjevernoj Gazi.

I njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, u još jednom posjetu Bliskom istoku, ponovila je poziv Izraelu da odustane od ofenzive.

“Ne smije biti ofenzive velikih razmjera na Rafah”, rekla je Baerbock u ponedjeljak u Kairu nakon sastanka s egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem.

Hamas je priopćio u noći s ponedjeljka na utorak da “Netanyahu i njegova ekstremistička vlada snose potpunu odgovornost za neuspjeh u pregovaračkim naporima”.

Palestinska islamistička skupina traži “stvarnu razmjenu zarobljenika”, odnosno oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora u zamjenu za izraelske taoce u Gazi. (Hina, jutarnji.hr)