Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Britanija dostavila pomoć Gazi zračnim putem

Velika Britanija jučer je isporučila prvi put hranu Gazi zračnim putem, a ministarstvo obrane pozvalo je Izrael da omogući ulazak više pomoći u ratom razoreno područje.
Šef američke diplomacije Antony Blinken rekao je jučer na sastanku s izraelskim ministrom obrane da se Sjedinjene Države protive ofenzivi na Rafah.

Blinken je naglasio da “ima drugih rješenja osim kopnene invazije velikih razmjera, a koja će bolje osigurati sigurnost Izraela i zaštititi palestinske civile, priopćio je Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta.

Susret Blinkena i izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta održan je jučer u Washingtonu, istog dana kad je izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao posjet izraelskog izaslanstva na visokoj razini SAD-u.

To je bila reakcija na suzdržanost SAD-a na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi.

Siguran sam da ćemo pronaći druge načine da izrazimo svoju zabrinutost” zbog ofenzive koja bi predstavljala “ogromne” rizike za civile, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Prema njegovim riječima, izraelska vlada nije predstavila koherentan plan za evakuaciju 1,4 milijuna ljudi u Rafahu. Većina ih je ondje potražila utočište nakon što su pobjegli od bombardiranja u sjevernoj Gazi.

I njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, u još jednom posjetu Bliskom istoku, ponovila je poziv Izraelu da odustane od ofenzive.

– Ne smije biti ofenzive velikih razmjera na Rafah, rekla je Baerbock u Kairu nakon sastanka s egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem.

Hamas je priopćio u noći s ponedjeljka na utorak da “Netanyahu i njegova ekstremistička vlada snose potpunu odgovornost za neuspjeh u pregovaračkim naporima”.

Palestinska islamistička skupina traži “stvarnu razmjenu zarobljenika”, odnosno oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora u zamjenu za izraelske taoce u Gazi. (hrt)