Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ruski milijarder koji je zbog Ukrajine na popisu sankcioniranih osoba kupio Zvečevo!

Većinski vlasnik Zvečeva Zdravko Alvir prodao je više od 75 posto udjela u Zvečevu tvrtki Flexway Adriatic

Nakon dugotrajnih poslovnih problema, poznata požeška tvrtka Zvečevo dobila je novog vlasnika, ruskog milijardera Denisa Štengelova.

Na Zagrebačkoj burzi objavljeno je da je ova konditorska tvrtka, koja je svjetski pionir u proizvodnji čokolade s rižom, dobila novog vlasnika – tvrtku Flexway Adriatic. Većinski vlasnik Zvečeva Zdravko Alvir prodao je više od 75 posto udjela u Zvečevu tvrtki Flexway Adriatic, odnosno zagrebačkoj podružnici kompanije Flexway čije je sjedište u slobodnoj zoni Dubai. Tvrtka Flexway Adriatic, kako je objavljeno na stranicama Zagrebačke burze, obvezna je objaviti javnu ponudu za preuzimanje ostatka udjela u Zvečevu. Drugi po veličini dioničar Zvečeva je Nenad Bakić s udjelom od 2,25 posto.

Vlasnik Flexwaya Denis Štengelov ima većinski vlasnički udio u jednoj od vodećih ruskih prehrambenih kompanija, KDV-u. KDV se bavi i proizvodnjom konditorskih proizvoda i slastica, u njegovu je vlasništvu maloprodajni lanac Jarče (Yarche), koji u Rusiji ima maloprodajnu mrežu s više od tisuću supermarketa. Štengelov je, prema dostupnim podacima, ruski državljanin koji godinama živi u Australiji, a zbog Ukrajine je na popisu sankcioniranih osoba.

S bogatstvom vrijednim 1,3 milijarde dolara, Štengelov je prema Forbesu 94. Rus po bogatstvu, a na globalnoj listi 2133.

Zvečevo je u 2022. godini imalo oko 150 zaposlenih, a ostvarilo je prihod u iznosu 10,6 milijuna eura i gubitak malo veći od 800.000 eura. Još je prije tvrtka prodala proizvodnju poznatih brendova jakih alkoholnih pića. U rujnu 2021. taj je dio poslovanja preuzeo JAP 1921, tvrtka kći poznatog distributera Alca iz Zagreba. Zagrebačka Alca preuzela je operativno upravljanje, pripadajuću imovinu i opremu poslovne cjeline jakih alkoholnih pića, prava intelektualnog vlasništva i radnike. Sredstva dobivena prodajom trebala su se iskoristiti za dovršetak financijskog restrukturiranja Zvečeva.

Problemi u požeškoj tvrtki traju već dulje vrijeme, a eskalirali su 2017. godine, kada je tadašnja uprava zatražila otvaranje predstečajnog postupka, a Trgovački sud u Osijeku utvrdio da su vjerovnici prehrambene industrije Zvečevo prijavili ukupno 230,58 milijuna kuna tražbina, pri čemu je njih 4,5 milijuna kuna osporeno.

Upravo je s proizvodnjom alkoholnih pića Zvečevo započelo poslovanje, a proizvodnju konditorskih proizvoda uvelo je poslije. U konačnici su prodana oba ta biznisa. (J. Vrdoljak, jutarnji.hr)